Reklama

Reklama

Zupa cebulowa na trzy sposoby

Kiedyś zupa biedoty, dziś - wykwintne danie. Szczególnie popularna w kuchni francuskiej zupa cebulowa święci triumfy zwłaszcza zimą. Doskonale syci i rozgrzewa.

Francuska zupa cebulowa na białym winie

Składniki na 4 porcje: 4 cebule, 2 łyżki oleju, 20 dag masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 ząbki czosnku, 1 i 1/2 litra wywaru wołowego, 1 i 1/2 szkl. wytrawnego wina, sól i pieprz, 4 kromki bagietki, 10 dag żółtego sera.

Reklama

Przyrządzanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka albo w kostkę. Do rondla wrzucić masło, wlać olej. Podgrzać. Wrzucić cebulę i cukier. Smażyć na małym ogniu około 20 minut, często mieszając. Można dodać nieco wody, bo cebula nie może się przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli. Wlać wywar, białe wino, dodać sól, pieprz i gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Zupę można zmiksować.

Pięć minut przed jej podaniem zrobić grzanki. Bagietkę pokroić, nałożyć na nią utarty żółty ser i piec, aż będą rumiane, a ser się rozpuści.

>>>Na kolejnej stronie znajdziesz inne przepisy na zupę cebulową<<<

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje