Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaki stylowo

Kojarzą się z prostymi i tanimi potrawami oraz standardowymi dodatkami do dań. Ale ziemniaki mają też inne oblicze - bardziej eleganckie i wyrafinowane, zaskakujące i kuszące jednocześnie. To przecież warzywo nieskończonych możliwości.

Curry z mango, ziemniaków i dyni

 Składniki:

Reklama

800 g dyni Hokkaido

600 g ziemniaków

30 g imbiru

1 cebula

2 zielone papryczki chili

2 łyżeczki oleju słonecznikowego

Pół łyżeczki gorczycy

Pół łyżeczki kminu

10 suszonych liści curry

500 ml mleka kokosowego

1 mango

Miąższ dyni pokroić w paski. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i gotować w osolonym wrzątku 10 minut. Imbir obrać, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Chili pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju uprażyć ziarna gorczycy i kminu. Po 3 minutach dodać liście curry, imbir, cebulę i chili. Dodać dynię, przesmażyć. Dodać mleko kokosowe i ziemniaki. Gotować 5 minut. Doprawić solą. Minutę przed końcem gotowania dodać pokrojony w paski miąższ mango.

 

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje