Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ziemniaczane purée

Powinno być idealnie kremowe i łagodne w smaku. Zobacz, jak je zrobić.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Gotuj je w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Reklama

Ugotowane ziemniaki ugnieć w garnku za pomocą specjalnego tłuczka do ziemniaków lub przeciśnij przez praskę do kartofli. W trakcie ugniatania dodaj roztopione masło (wystarczą 4 łyżki na 1 kg ziemniaków) i szklankę dość tłustej śmietanki. Pod koniec ugniatania przypraw purée solą, szczyptą mielonego pieprzu i gałką muszkatołową.

Możesz też podsmażyć drobno pokrojony boczek z cebulką i na koniec wymieszać go z masą ziemniaczaną. Wzbogaci smak purée.

Gotowe purée podawaj na gorąco, posypane zieleniną np. poszatkowana pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem.

Purée to wyśmienity dodatek do pieczonego mięsa, kotletów albo jajka sadzonego i szpinaku. Pyszne będzie też solo z... kefirem.

Dowiedz się więcej na temat: piure | ziemniaki | Puree ziemniaczane po francusku

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje