Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanki z warzyw

Krój, mieszaj i zapiekaj!

Pory zapiekane w szynce

Składniki na 4 porcje: 4 duże pory (bez ciemnych części), 6-12 plasterków wędzonej szynki (ilość zależnie od wielkości), sól, pieprz, suszony tymianek, 20-25 dag żółtego sera, najlepiej pikantnego, 2-3 łyżki masła.

Reklama

Pory oczyścić, odciąć ciemne części. Najlepiej pokroić je i zamrozić, będą idealne do przygotowania rosołu lub innej zupy. Pozostałe części pokroić - każdego pora na trzy równe kawałki. Bardzo starannie umyć, nie rozkrawając.

W dużym rondlu zagotować wodę, lekko osolić, wrzucić pory i gotować 1-2 minuty. Odcedzić, bardzo starannie odsączyć, ostudzić. Jeśli mamy duże plastry szynki, przekroić na połówki. Naczynie żaroodporne starannie natłuścić.

Ser żółty zetrzeć na tarce. Każdy kawałek pora owijać plastrem szynki, układać w naczyniu. Całość posypać tartym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180°C około 15-20 minut. Podawać od razu ze świeżym pieczywem.

Cukinia faszerowana

Składniki na 2 porcje: 1 cukinia, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, czerwona papryka, 0,5 kg pieczarek, po 2 gałązki tymianku i rozmarynu, kilka listków naci selera, sól, pieprz, chili w proszku, 2 łyżki mąki, ok. 3 łyżek masła, 10 dag żółtego sera pokrojonego w paski.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Pokroić jedną cebulę w plasterki.

Drugą cebulę i czosnek posiekać. Rozgrzać masło na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dorzucić pokrojone pieczarki i paprykę, dusić razem ok. 10 minut.

Składniki z patelni zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła, doprawić. Napełnić farszem cukinie, na wierzchu położyć paski żółtego sera. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, obłożyć plastrami cebuli, zapiekać przez 25 minut w temp. 180 stopni. Udekorować ziołami. 

Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki na 4-6 porcji: 0,4 kg młodych ziemniaków, 0,5 kg świeżego szpinaku, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg mielonego mięsa, 10 dag żółtego sera w plastrach, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki masła.

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Cebule i czosnek posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażyć.

Mięso połączyć z resztą cebuli i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Formę wysmarować tłuszczem, układać w niej warstwami mięso, ziemniaki i szpinak.

Na wierzchu ułożyć paski sera. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 40 min.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje