Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanki

Jeśli masz w lodówce wszystkiego po trochu, zrób zapiekankę.

Musaka makaronowa

Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 puszka pomidorów bez skóry, pół paczki spaghetti, 2 bakłażany, 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku, 15 dag startego żółtego sera, sól, pieprz, bazylia, oregano.

Reklama

Makaron ugotować (musi być twardawy), ostudzić. Na łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, mięso, pomidory, przyprawić. Dusić 15 min. Osobno na oleju usmażyć plastry bakłażana.

Na dno formy ułóż bakłażana, na to warstwę makaronu i warstwę mięsa z sosem. Powtarzaj do wyczerpania składników. Posypać serem, piec w temp. 180ºC przez 30 minut

Zapiekanka góralska

Składniki na 6 porcji: 6 ugotowanych w mundurkach ziemniaków, 6 dużych pieczarek, po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 20 dag żółtego sera, po 15 dag kiełbasy i boczku, 1-2 cebule, 3 łyżki oleju, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz, papryka w proszku.

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce oleju, przyprawić do smaku. Papryki oczyścić, pokroić w słupki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Kiełbasę i boczek pokroić w cienkie plasterki.

Formę posmarować olejem. Na dnie ułożyć ziemniaki, na nich pieczarki, potem kiełbasę i boczek oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przykryć warstwą sera z natką i paprykami. Przyprawić, zapiekać ok. 20 minut w temp. 180ºC

Pieczona sałatka prowansalska

Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan, po 2 czerwone papryki i cukinie, po 2 ziemniaki i pomidory, 10 dag żółtego sera, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, oregano, 3 łyżki oleju, 1 łyżka oliwy.

Obrać ziemniaki, papryki starannie oczyścić, pokroić w nieduże kawałki, a pozostałe warzywa w plastry.

Rozgrzać olej. Przesmażyć plastry ziemniaka, dolać trochę wody, dusić pod przykryciem 15 minut. Włożyć plastry bakłażana, dusić 10 minut.

Formę do zapiekania wysmarować odrobiną oleju. Układać naprzemiennie plastry warzyw. Zmiażdżyć czosnek, wymieszać z oliwą, przyprawami i ziołami. Polać tą mieszanką warzywa.

Całość zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem, ewentualnie pokrojoną mozzarellą.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje