Pieczenie ciasta jest jak magia. Mniej wtajemniczeni adepci tej sztuki mogą być zaskoczeni tym, że niewinne z pozoru czynności powodują znaczące skutki. Podajemy 12 najczęściej popełnianych błędów, które mogą spowodować, że ciasto się nie uda.
Odmierzanie składników "na oko" lub dowolne modyfikowanie składu podanego w przepisie grozi katastrofą. Ważenie produktów jest dobrym zwyczajem, który pozwoli uniknąć wielu kulinarnych porażek. To nie znaczy, że nie możesz eksperymentować! Pamiętaj jednak, że efekty eksperymentów nie zawsze są udane i jeśli przygotowujesz ciasto na szczególną okazję, a masz mało czasu (np. na powtórne pieczenie), to lepiej skorzystaj z wypróbowanego przepisu.
Jeśli nie ważysz mąki, ale odmierzasz np. szklanką, pamiętaj, aby nigdy nie ubijać mąki.
Jeśli przepis nie zaleca inaczej, używaj składników w temperaturze pokojowej (wyjmij je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta). Jeśli wg przepisu jakiś składnik powinien być schłodzony, nie lekceważ tego zalecenia.
Ciasto wyrabiaj cały czas w tym samym kierunku np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Niemal w każdym przepisie przeczytasz, że formę należy posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Niektóre przepisy pomijają ten krok jako zbyt oczywisty, ale ty nigdy nie zapominaj o właściwym przygotowaniu formy! Jeśli przepis wspomina o papierze do pieczenia - użyj go!
Chcesz zaoszczędzić czas? Przesiej mąkę! To trwa dosłownie chwilę, a składniki ciasta lepiej i szybciej się połączą, ciasto będzie lepiej rosnąć, unikniesz też problemu z denerwującymi grudkami. Oprócz tego jeśli w mące były jakiekolwiek zanieczyszczenia, znajdziesz je na sicie a nie na talerzu.