Reklama

Reklama

Zakalec? Nigdy więcej!

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

Pieczenie ciasta jest jak magia. Mniej wtajemniczeni adepci tej sztuki mogą być zaskoczeni tym, że niewinne z pozoru czynności powodują znaczące skutki. Podajemy 12 najczęściej popełnianych błędów, które mogą spowodować, że ciasto się nie uda.

1. Źle odmierzone składniki

Odmierzanie składników "na oko" lub dowolne modyfikowanie składu podanego w przepisie grozi katastrofą. Ważenie produktów jest dobrym zwyczajem, który pozwoli uniknąć wielu kulinarnych porażek.  To nie znaczy, że nie możesz eksperymentować! Pamiętaj jednak, że efekty eksperymentów nie zawsze są udane i jeśli przygotowujesz ciasto na szczególną okazję, a masz mało czasu (np. na powtórne pieczenie), to lepiej skorzystaj z wypróbowanego przepisu.

Reklama

Jeśli nie ważysz mąki, ale odmierzasz np. szklanką, pamiętaj, aby nigdy nie ubijać mąki.

2. Niewłaściwa temperatura składników

Jeśli przepis nie zaleca inaczej, używaj składników w temperaturze pokojowej (wyjmij je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta). Jeśli wg przepisu jakiś składnik powinien być schłodzony, nie lekceważ tego zalecenia.

3. Zmiana kierunku wyrabiania

Ciasto wyrabiaj cały czas w tym samym kierunku np. zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

4. Nieprzygotowana forma

Niemal w każdym przepisie przeczytasz, że formę należy posmarować  tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą. Niektóre przepisy pomijają ten krok jako zbyt oczywisty, ale ty nigdy nie zapominaj o właściwym przygotowaniu formy! Jeśli przepis wspomina o papierze do pieczenia  - użyj go!

5. Nieprzesiana mąka

Chcesz zaoszczędzić czas? Przesiej mąkę! To trwa dosłownie chwilę, a składniki ciasta lepiej i szybciej się połączą, ciasto będzie lepiej rosnąć, unikniesz też problemu z denerwującymi grudkami. Oprócz tego jeśli w mące były jakiekolwiek zanieczyszczenia, znajdziesz je na sicie a nie na talerzu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje