Reklama

Węglowodany precz!

Chcesz jeść ze smakiem i zachować szczupłą sylwetkę? Korzystaj z naszych przepisów Low carb.

Mniej kalorii, więcej przyjemności! To, że dbasz o figurę, nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych dań i przejścia na niesmaczne dietetyczne posiłki. Przeciwnie - wśród dań o niskiej zawartości węglowodanów znajdziesz sporo prawdziwych przysmaków, a w niektórych potrawach wystarczy tylko podmienić jeden ze składników, aby uzyskać zaskakujący efekt.

Pizza kalafiorowa z pomidorami


 Kto nie lubi aromatycznej gorącej pizzy? Niestety na diecie nisko węglowodanowej nie możemy sobie na nią pozwolić, chyba, że... ciasto zastąpimy spodem na bazie kalafiora!

Składniki:

1 cebula

Reklama

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

Puszka pomidorów

Oregano

1 łyżeczka cukru

Sól pieprz

Kalafior

300 g pomidorów

Zielona cebulka

200 g sera gouda

250 g sera mozzarella

Pół pęczka bazylii

Sos pomidorowy: drobno pokrojoną cebulę i czosnek smażyć na oliwie przez 5 minut, dodać pomidory w puszcze. Doprawić oregano, cukrem, solą i pieprzem.

Kalafiora podzielić na różyczki, blanszować w osolonym wrzątku 4 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą.

Pomidory pokroić w plasterki, zieloną cebulkę posiekać. Goudę utrzeć, mozzarellę pokroić w plastry.

Na spody: Kalafiora utrzeć, zmieszać z serem gouda.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i formować na nich spody do pizzy. Piec kolejno w 225 st. C przez 10 minut. Nakładać przygotowane dodatki i piec jeszcze 12 minut. Posypać posiekaną bazylią

Azjatycki tatar

W PRL-u był jedna z popularniejszych zakąsek. Czas, aby poznać inną wersję tego znanego na całym świecie dania!

 Składniki:

1 łyżka sezamu

Szczypior (2 szt.)

Chili

Pół pęczka szczypiorku

20 g marynowanego imbiru

400 g mięsa wołowego na tatara

Łyżeczka słodko-kwaśnego sosu chili

3 łyżeczki oleju

1 łyżeczka wytrawnej sherry

4-5 łyżek sosu sojowego

Sól, pieprz

Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szczypior, chili, szczypiorek i imbir drobno pokroić. Wszystkie przygotowane składniki zmieszać ze zmielonym mięsem. Doprawić sosem sojowym, sosem chili, olejem i sherry.


Gulasz irlandzki

Tym razem wersja bez ziemniaków!

Składniki:

400 g marchewki

400 g pasternaku

2 łodygi selera naciowego

3 gałązki świeżego tymianku

250 g cebuli

1 kg wołowiny

Sól, pieprz

2 łyżki koncentratu pomidorowego

33 cl piwa Guinness (extra Stout)

0,5 l bulionu

Warzywa pokroić w kostkę. Mięso w ok. 5 cm kawałki. Mięso przesmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć warzywa, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć, wlać piwo bulion. Dodać mięso i tymianek. Wstawić (pod przykryciem) do rozgrzanego piekarnika (150 st. C) na 3 godziny doprawić solą i pieprzem.


 


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy