Pół puszki ciecierzycy
150 g marchewki
0,25 ml bulionu
Pęczek kolendry
2 łyżki sezamu
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz cayenne
Szczypta kminu
Łyżka soku z cytryny
8 cebul
30 g masła
Czubata łyżka maki
0,25 ml mleka
50 g tartego sera Gruyére
Biały pieprz
Gałka muszkatołowa
Pokrojone w kostki marchewki obgotować w bulionie przez 3 minuty. Ciecierzycę osączyć, dodać posiekany czosnek i 2-3 łyżki wody i zmiksować. Do powstałej papki dodać, obgotowaną marchewkę, pokrojoną kolendrę i uprażony na suchej patelni sezam. Doprawić solą, kminem, pieprzem Cayenne i sokiem z cytryny. Cebulę obrać, ściąć wieczko, wydrążyć. 1/3 tego, co zostało wydrążone z cebul drobno pokroić i dodać do farszu. Nadziać cebule i ustawić w żaroodpornej formie. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion i mleko. Gotować 3 minuty. Dodać ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, polać sosem. Zapiekać w 200 St. C przez 30-40 minut. Dekorować kolendrą.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta