Składniki:
1 słoik wiśni (680 ml)
350 g masła
350 g cukru
Opakowanie cukru waniliowego
8 jaj
750 g twarogu
100 g śmietany
Opakowanie budyniu waniliowego
Szczypta soli
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml likieru jajecznego
1 łyżka cukru pudru
30 g płatków migdałowych
Olej do formy
100 g masła utrzeć ze 100 g cukru i cukrem waniliowym na kremową masę. Kolejno dodawać 4 jajka. Dodać twaróg, śmietanę i budyń. Wymieszać.
250 g masła utrzeć z 250 g cukru i szczyptą soli na kremową masę. Kolejno dodawać 4 jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy na przemian z likierem. Formę silikonową (3,4 litra) lekko posmarować olejem. Nałożyć ciasto, wyrównać. Nałożyć wiśnie, a następnie masę serową. Piec w 175 st. C przez 65-70 minut. Odstawić do ostygnięcia w formie na ok 1,5 godziny. Wyjąć z formy i posypać prażonymi płatkami migdałów i cukrem pudrem.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta