Reklama

Reklama

Uroki wsi

Nadziewany kurczak

Składniki:

Reklama

Suszone prawdziwki (5 g)

Czerstwa bułka

3 cebule

Pół pęczka natki pietruszki

40 g wątróbki drobiowej

15 g masła

Sól, pieprz

250 g mieszanego mięsa mielonego

1 jajko

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 kurczak

2-3 łyżki oleju

Słodka papryka

Grzyby zalać 150 ml gorącej wody i odstawić na 30 minut. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. 1 cebulę pokroić w drobną kostkę. Wątróbkę pokroić i smażyć na maśle, po 1 minucie dodać pokrojoną cebulę, smażyć jeszcze 1-2 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Bułkę odcisnąć, zmieszać z mięsem mielonym, wątróbką, jajkiem, grzybami, posiekaną natką pietruszki, koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Kurczaka natrzeć solą od wewnątrz i nadziać przygotowaną masą. Spiąć wykałaczkami. Olej zmieszać z solą, pieprzem i papryką i natrzeć nim kurczaka.

Kurczaka umieścić w brytfannie i podlać wodą, w której namaczały się grzyby. Dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Piec w 200 st. C przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać sosem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta



 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje