Przejdź na stronę główną Interia.pl

Uroki wsi

​Dania wywodzące się z kuchni chłopskiej są wyjątkowo pożywne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Idealnie nadają się na jesienne stoły.

Najlepiej przygotowywać je ze świeżych lokalnych produktów. Proporcje można lekko modyfikować - wiejskie dania rzadko wymagają aptekarskiej precyzji. Prostota, wyrazistość i magiczna moc przywoływania wakacyjnych wspomnień. Oto w czym tkwi siła tych potraw.

Reklama

Wiejskie śniadanie


Składniki:

1 kg ziemniaków

1 cebula

100 g wędzonej szynki

1 łyżeczka oleju

4 łyżki sklarowanego masła

Sól, pieprz

8 jaj

2 pomidory

50 g sera gouda

Pół pęczka szczypiorku

2 ogórki konserwowe

Ziemniaki umyć, włożyć do wrzątku i gotować 20 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać, pokroić w plastry. Cebulę i szynkę pokroić w kostkę.

Szynkę podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni.

Po łyżce masła rozgrzać na 2 patelniach. Na każdą nałożyć ¼ ziemniaków i smażyć 7 minut na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem. Po 4 minutach dodać po ¼ cebuli. Roztrzepać po 2 jajka, doprawić solą i pieprzem i zalać ziemniaki na obu patelniach, wymieszać, a gdy jajka się zetną, przełożyć na talerze. Z pozostałych składników przygotować jeszcze dwie porcje w taki sam sposób.

Podawać z pokrojonymi pomidorami i ogórkami. Posypać skwarkami z szynki, startym serem i pokrojonym szczypiorkiem.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje