Reklama

Ugotowane inaczej

Garnki do zadań specjalnych sprawiają, że potrawy są smaczniejsze i zdrowsze.

Wystarczy raz spróbować, by docenić ich walory.

Szybkowar

Szczelnie zamykany garnek, w którym podczas gotowania ciśnienie osiąga 2 atmosfery - woda wrze w temp. 120 st.

Zalety: Gotuje szybko, najtwardsze mięso w pół godziny. Potrawy zachowują witaminy i mikroelementy, które ze zwykłego garnka uciekają wraz z parą. Cena: 50-1000 zł.

Parowar

Na dole jest pojemnik na wodę, na nim kilka innych, ustawionych obok siebie lub jeden na drugim - do nich wkładamy produkty.

Zalety: potrawy mają wyrazisty smak i są dietetyczne, nie trzeba dodawać tłuszczu. Można przygotować kilka naraz. Cena: 60-700 zł.

Kombiwar

Gotowanie polega na tym, że potrawy owiewa gorące powietrze. Halogenowa grzałka wytwarza ciepło, wentylator je rozprowadza.

Zalety: można rozmrażać, piec, gotować (także na parze), smażyć, grillować, robić grzanki. Potrawy są dietetyczne, niemal bez tłuszczu. Można gotować kilka potraw naraz, upiec ciasto lub pizzę. Cena: 130-500 zł.

Reklama

Urządzenie do gotowania ryżu lub zupy

To dwupojemnikowy garnek elektryczny, do dolnego wlewamy wodę, do górnego składniki na zupę zalane wodą lub ryż z wodą. Potrawy gotują się na parze, błyskawicznie. Urządzenie ma też wkładkę do gotowania warzyw na parze.

Zalety: Można ugotować do 1,5 kg ryżu na sypko. Gotowanie trwa o połowę krócej niż na gazie, potrawy zachowują witaminy i mikroelementy. Po ugotowaniu jedzenie długo jest ciepłe. Cena: 60-250 zł.

Wolnowar

Stalowy garnek elektryczny umieszczony na podstawie, z przyciskami do sterowania. Potrawy gotują się w temp. 80 stopni.

Zalety: Potrawy mają wyrazisty smak, po ugotowaniu da się je 2 godz. trzymać w cieple. Można dusić, gotować na wolnym ogniu, smażyć (robić zupy, gulasze, bigos itp.). Urządzenie energooszczędne. Ceny: 100-500 zł.

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy