Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Trio z mięsa

W przyprawach.


Składniki (dla 2 osób)

Reklama

300 g karkówki wieprzowej

300 g cielęciny

200 g boczku wędzonego

Ogórki konserwowe

Chrzan tarty

Kilka pomidorków Cherry

Marynata do karkówki:

1 ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

Musztarda rosyjska Prymat

Tymianek

Oregano

Zioła prowansalskie

Sól morska

Pieprz czarny mielony Prymat

Marynata do cielęciny:

Oliwa z oliwek

Kminek mielony

Chilli, pieprz cayenne

Sól morska

Pieprz czarny mielony Prymat

Sos:

4 łyżki keczupu

20 ml wody

3 łyżki miodu wielokwiatowego

1 łyżka musztardy rosyjskiej

Sposób przygotowania:

Marynata do karkówki:  Do miski wkładamy czosnek pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę musztardy, odrobinę oliwy z oliwek, wsypujemy po szczypcie ziół prowansalskich, tymianku i oregano.

Karkówkę kroimy w plastry, doprawiamy solą, mielonym pieprzem i dokładnie nacieramy marynatą z obu stron.

Marynata do cielęciny: Cielęcinę kroimy w plastry, posypujemy solą i mielonym pieprzem. Obtaczamy w oliwie z oliwek i obficie posypujemy kminkiem mielonym i chylili.

Rozpoczynamy grillowanie mięs.

Na rozgrzany grill wkładamy najpierw cielęcinę i grillujemy ją z obu stron łącznie przez ok. 4 minuty. Po tym czasie mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Gdy cielęcina zapieka się w piekarniku, na grill wrzucamy karkówkę i również grillujemy ok. 4 min. Z obu stron. Karkówkę dokładamy do cielęciny znajdującej się w piekarniku.

Następnie grillujemy plastry boczku (przez 4-5 minut) i przygotowujemy sos.

Sos:  Do rondelka wlewamy 20 ml wody i zagotowujemy. Dokładamy 4 łyżki keczupu oraz 2-3 łyżki miodu. Mieszamy. Dodajemy jeszcze 1-2  łyżeczki musztardy.

Podanie: Przygotowujemy talerze, dekorując je świeżymi pomidorkami cherry, ogórkami konserwowymi i ziołami. Do trzech miseczek przekładamy sosy: przygotowany wcześniej sos miodowo-keczupowy, chrzan oraz musztardę rosyjską. Podpieczone kawałki mięsa układamy obok siebie na talerzu i podajemy.

Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Doradca smaku"

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje