Reklama

Szalotka

Ta bliska krewna cebuli dzięki swojemu lekko słodkiemu, łagodnemu smakowi i delikatnemu, orzeźwiającemu aromatowi wzbogaca smak wielu dań, sosów i sałatek.

Szalotka zawiera dużo substancji antynowotworowych, pomaga obniżyć ciśnienie, a zawarte w niej naturalne antybiotyki pomagają leczyć przeziębienie i grypę.

Wielbicielką szalotek jest Cameron Diaz, znana z prowadzenia zdrowego trybu życia. Jej przepis jest dziecinnie prosty. Pokrój szalotki drobniutko. Na patelni rozgrzej olej (najlepiej słonecznikowy) i duś cebulki przez ok. 20 minut z dodatkiem odrobiny wody.

Gdy się lekko skarmelizują, przypraw je solą morską. Przechowuj w lodówce i dodawaj do potraw, które potrzebują smakowego wsparcia. Ponieważ szalotki smakują nieco jak bekon, dodaje się je do jajek sadzonych, jajecznicy i omletów, a także do kaszy gryczanej.

Reklama

Z innymi warzywami

Cebulkę tę podaje się także ze szpinakiem. Zielone listki wymieszaj z pokrojoną szalotką. W innym naczyniu połącz oliwę, ocet winny, sól i pieprz. Polej sosem liście szpinaku i szalotkę, a całość wymieszaj. Szalotka świetnie też smakuje z buraczkami. Buraki ugotuj (mają być lekko twarde), ostudź i pokrój w kostkę. Wlej ocet winny, olej lniany, dopraw solą i cukrem. Szalotki obierz, pokrój w kosteczkę i połącz z buraczkami. Wymieszaj i gotowe. Smacznego!

Jako przystawka

Szalotki są też doskonałe jako przystawka albo dodatek do wędlin. W zalewie z oliwy i ziół trzymaj je w lodówce przez całą dobę. Podawaj je na talerzu wędlin z listkiem sałaty.

Duszona w winie

Szalotki obierz ze skórki. Rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj 3 łyżki masła i poczekaj aż się rozpuści. Wsyp szalotki, 2 gałązki świeżego tymianku, 2 listki laurowe, szczyptę soli i pieprzu. Smaż aż szalotki się zezłocą. W połowie smażenia wsyp cukier, żeby cebulki się skarmelizowały.

Wlej kieliszek octu z czerwonego wina i duś, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj 400 ml bulionu z kurczaka i 1/2 l czerwonego wina. Duś 10 minut, aż sos zrobi się gęsty. Usuń zioła, podawaj szalotki z pieczoną wołowiną albo rybą.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy