Reklama

Pyszne zupy dyniowe

Z łagodnej w smaku dyni przyrządzisznie tylko delikatne i słodkie zupy. Dyniowa jest pyszna także na ostro.

Dyniowa z pierożkami

Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni, 1 duże jabłko, 1 duża cebula, 2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 4-5 szklanek bulionu warzywnego (z kostki), 3 listki szałwii, sól, pieprz, 1 torebka mrożonych pierożków ravioli

Przygotowanie:

1. Dynię umyj, wytrzyj do sucha, przekrój na krzyż. Usuń włóknisty środek razem z pestkami. Twardy miąższ odkrój od skóry, a następnie potnij na duże kawałki.

2. Obierz jabłko i cebulę. Z jabłek usuń komory nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę grubo posiekaj.

3. Na patelni stop masło. Wrzuć cebulę. Mieszając drewnianą łyżką - usmaż ją na szklisto. Następnie dodaj pokrojone jabłko oraz dynię oraz szczyptę curry i ostrej papryki. Duś pod przykryciem 3-4 minuty. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przerzuć do garnka, zalej bulionem i gotuj wszystko tak długo, aż składniki będą miękkie.

Reklama

4. W drugim garnku zagotuj osoloną wodę. Na wrzątek wsyp pierożki. Gotuj według przepisu podanego na opakowaniu.

5. Gałązki szałwii opłucz, oderwij listki. Zupę zmiksuj na gładko. Rozlej do kokilek. Do każdej włóż porcję pierożków. Posyp listkami szałwii i podawaj.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 250 kalorii

Dyniowa ze szczypiorkiem

Składniki na 8 porcji: 1 kg dyni, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, kawałek 4-5 cm świeżego imbiru, 1 litr rosołu z kury, 3-4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanego szczypioru, świeżo starta gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Dynię obierz ze skórki, oczyść z pestek i włóknistego miąższu. Pokrój w kostkę. Białą cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce.

2. W garnku rozgrzej oliwę, włóż imbir oraz cebulę z czosnkiem i usmaż wszystko na szklisto (3-4 minuty),cały czas mieszając. Następnie dodaj kostki dyni, posyp curry. Zalej gorącym rosołem i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Dynia powinna być miękka.

3. Gdy zupa przestygnie, zmiksuj ją blenderem lub przetrzyj przez grube sito. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz sporą szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej.

4. Zupę wymieszaj ze śmietaną i podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Nie doprowadzaj jej do wrzenia, aby śmietana się nie zwarzyła.

5. Czerwoną cebulę obierz, pokrój na talarki i usmaż na chrupko na rozgrzanym maśle. Zupę nalewaj do ogrzanych talerzy. Każdą porcję posyp podsmażoną cebulą i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 35 minut

Porcja: 357 kalorii

Dyniowy saganek

Składniki na 4 porcje: 4 niewielkie twarde dynie, 1 kg twardego miąższu dyni, 2 kostki rosołowe, zielona papryka, cebula, 4 ząbki czosnku, sól, 10 dag boczku wędzonego, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek, natka pietruszki, ewentualnie 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego, papryka chili, 1/2 płaskiej łyżeczki mąki, 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

1. Dynie wydrąż, usuń pestki i miękki miąższ. Jeśli chcemy wykorzystać łupinę jako naczynie na zupę, należy pozostawić brzegi o grubości około 1 cm.

2. Twardy miąższ dyni pokrój w kostkę, zalej w 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj 2 kostki rosołowe i gotuj jeszcze co najmniej 15 minut. Ostudź i zmiksuj.

3. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę, a boczek w paski. Wszystkie składniki wrzuć na rozgrzany tłuszcz, przesmaż chwilę, a następnie dodaj do zmiksowanej zupy. Przypraw solą, pieprzem oraz majerankiem. Gotuj 10 minut.

4. Do zupy można dodać ostrą paprykę chili oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego - to nada zupie ładny kolor i zaostrzy smak. Koncentrat wymieszaj wcześniej z łyżką śmietany i odrobiną mąki. Dolej do zupy, doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu. Zupę rozlej do starannie umytych, pozbawionych miąższu i wydrążonych niewielkich dyń. Podawaj z pieczywem.

Przygotowanie: 55 minut

Porcja: 217 kalorii

Zupa krem z wanilią

Składniki na 2 porcje: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 cebulka szalotka, ok. 1/2 kg świeżego miąższu dyni pokrojonego w kostkę, ok. 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego, sól, 1 laska wanilii

Dodatkowo: świeżo zmielony czarny pieprz, grzanki z jasnego tostowego pieczywa z masłem, pestki dyni

Przygotowanie:

1. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Mieszając od czasu do czasu, zeszklij ją, nie rumieniąc. Następnie dodaj pokrojony w kostkę twardy miąższ dyni. Dopraw składniki na patelni solą i ewentualnie pieprzem. Smaż około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Po tym czasie zalej smażącą się dynię i cebulkę gorącym bulionem. Powinno go być tyle, aby przykrył dynię. Zamieszaj wszystko drewnianą łyżką i zagotuj na niezbyt silnym ogniu. Gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz płomień do minimum i gotuj zupę pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Skosztuj, czy dynia jest miękka.

3. W połowie gotowania zupy dodaj wyłuskane ziarenka wanilii, a przepołowioną laskę wanilii odłóż.

4. Po ugotowaniu zupę zmiksuj. Dopraw ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozlej do kokilek. Udekoruj pestkami dyni i pozostałą rozkrojoną laską wanilii. Podawaj z gorącymi grzankami z pieczywa tostowego z masłem.

Przygotowanie: 40 minut

Porcja: 315 kalorii

Świat i Ludzie 43/2010

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy