Przedstawiamy proste w przygotowaniu, szybkie i niezwykle apetyczne: dania z patelni!
Składniki:
500 g pora
50 g wędzonego boczku
2 łyżki oleju słonecznikowego
400 g mieszanego mięsa mielonego
150 g śmietany
200 ml wytrawnego białego wina
150 ml bulionu
100 g twarogu
Sól, pieprz
250 g mąki
3 jajka
50 g masła
Tarta gałka muszkatołowa
Pora pokroić w krążki, boczek w paski. Na rozgrzanym oleju smażyć mięso mielone 10 minut na chrupko. Po 3 minutach dodać boczek. Dodać pora. Wlać śmietanę, bulion i wino oraz ser. Gotować 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 100 ml wody wyrobić na gładkie ciasto. Wyrabiać ciasto, aż wyjdą pęcherzyki. Zagotować 4 litry osolonej wody. Ciasto ucierać do wrzątku. Kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię, wybierać je łyżką cedzakową i hartować krótko w zimnej wodzie. Kluseczki smażyć 5 minut na maśle. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem.