Na deser i na pożywny obiad. Z owocami lub z mięsem. Błyskawiczne lub na wyrośniętych drożdżach. Poznaj nowe przepisy!
Składniki:
200 ml mleka
20 g drożdży
250 g ziemniaków
250 g mąki
1 łyżeczka cukru
Sól
2 jaja
1 cebula
125 g korniszonów
250 g pieczarek
600 g schabu
3 łyżki oliwy
Pieprz
300 ml bulionu
200 g śmietany
3 łyżki musztardy
Cukier
25 g sklarowanego masła
Oregano do dekoracji
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać. Ziemniaki obrać i utrzeć. Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać ziemniaki, mleko z drożdżami i jajka. Wszystko wyrobić, najlepiej ręcznie. Odstawić na 50 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, korniszony i pieczarki w plasterki, mięso w paski.
Na rozgrzanym oleju smażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pieczarki, a następnie cebulę. Dodać korniszony i mięso, wlać bulion i śmietanę. Dodać musztardę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować 10-12 minut.
Na patelni rozgrzać sklarowane masło i porcjami smażyć placki na złoty kolor. Podawać z sosem śmietanowym.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta