Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pierogi i spółka

Zagnieć mąkę z wodą, nafaszeruj, uformuj i... danie gotowe!

Kołduny z szynką w rosole

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajko, sól. Farsz: 20 dag pieczarek, 1 cebula, 10 dag szynki, 1 jajko, 1 łyżka masła, sól, pieprz. Rosół:l kura rosołowa, włoszczyzna, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki.

Reklama

Kurę sprawić,zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny, lekko posolić, gotować ok. 30 minut. Warzywa z włoszczyzny obrać, pokroić, wrzucić do wywaru. Cebulę podpiec nad palnikiem, dodać do rosołu. Gotować do miękkości warzyw, odcedzić.

Obrać pieczarki,pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, zrumienić, wrzucić szynkę i jeszcze chwilkę smażyć. Farsz ostudzić, połączyć z jajkiem, doprawić solą i pieprzem.

Zagnieść ciasto z mąki, jajka i soli, dodając potrzebną ilość ciepłej wody. Rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku (1-2 minuty od wypłynięcia). Wyłożyć na talerze, zalać rosołem, posypać natką.

Pierożki z grzybami z pieca

Składniki na 3 porcje: Ciasto: 30 dag mąki, sól 20 dag masła, 2 jajka. Farsz: 5 dag suszonych podgrzybków, 30 dag pieczarek. 1 duża cebula, 2 jajka, pęczek natki, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa.

Mąkę posiekać z zimnym masłem. Wbić jajka, posolić, dodać 2-3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię, chłodzić przynajmniej przez godzinę.

Podgrzybki ugotować, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno. Cebulę obrać, posiekać. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Włożyć grzyby i pieczarki, dusić ok. 15 minut, aż odparują. Zdjąć, lekko ostudzić. Dodać jajka, posiekaną natką i tartą bułkę, delikatnie i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu, brzegi dokładnie zalepić. Pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 30 minut w temp. 190°C

Pierogi ze szpinakiem

Składniki na 4-6 porcji: 50 dag mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju, 50 dag mrożonego szpinaku w listkach, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 20 dag sera feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Rozgrzać masło, zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zmiażdżony i rozgnieciony z solą czosnek, a gdy zacznie wydzielać zapach, dorzucić szpinak. Razem przesmażyć, przestudzić.

Fetę pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę, dodać do szpinaku. Doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, ewentualnie solą.

Z mąki, jajek, oleju, szczypty soli i gorącej wody zagnieść ciasto. Wycinać szklanką kółeczka, nakładać farsz, zlepiać i gotować 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | kołduny | knedle

Reklama

Reklama