Przejdź na stronę główną Interia.pl

Otulone ciastem

Ciasta drożdżowe lub francuskie wypełnione wytrawnymi dodatkami i zapieczone to dania efektowne w formie i intrygujące w smaku.

Składniki na 4 porcje: 5 dużych cebul, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki brązowego cukru, 5 łyżek masła, 3 łyżki oleju, 150 ml wytrawnego białego wina, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 1/2 opakowania ciasta francuskiego, sól, pieprz..

Reklama

Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie talarki. Czosnek pokrój w plasterki. Na patelnię wlej olej, włóż masło, rozpuść. Dodaj cebulę oraz cukier. Duś przez 5 minut na dużym ogniu. Następnie radykalnie zmniejsz płomień i duś cebulę jeszcze przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka. Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku, ciepły bulion oraz tymianek. Gotuj jeszcze ok. 15 minut. Na koniec zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz czerwonym winem.

Zupę przelej do żaroodpornych kokilek lub miseczek. Każdą porcję posyp startym żółtym serem. Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty lub koła. Każdą kokilkę starannie przykryj kawałkiem ciasta. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Wstaw miseczki z zupą, zapiekaj 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.

Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem.

Wieniec drożdżowy

Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej przegotowanej wody, 1 łyżka oleju, 2 dag drożdży, po 1 łyżeczce cukru i soli. Na nadzienie: 30 dag mielonego mięsa, 1 średnia cebula, 15 dag pieczarek, 1/2 strąka papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, sól i pieprz. Ponadto: 1 jajko, 2-3 łyżki sezamu, 2 łyżki czrnuszki.

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj 4 łyżki ciepłej wody oraz 2-3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę oraz olej, wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do miski, odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 min.

Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki i paprykę pokrój w kostkę. Na 1 łyżce oleju zeszklij cebulę. Dodaj mięso i paprykę, smaż 10 min. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze przez 5 min. Dopraw solą i pieprzem. Na drugiej patelni na pozostałym oleju przesmaż pieczarki. Dodaj je do mięsa.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i posmaruj nadzieniem. Zwiń formując roladę. Przełóż ją do okrągłej formy z kominkiem, odstaw na ok. 20 min. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszką. Piecz 40 min w temp. 180°C

Polędwiczka z grzybami

Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 średnia polędwiczka wieprzowa, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki oleju np. rzepakowego, 1 łyżeczka musztardy, 5 dag mrożonych grzybów np. borowików lub podgrzybków, 1 mała cebula, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1 żółtko, sól, świeżo mielony pieprz.

Z polędwiczki usuń białe błonki.Mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dokładnie oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posyp oregano i posmaruj 1 łyżką oleju. Mięso obsmaż na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony przez ok. 2 minuty (w sumie 8 minut). Następnie przełóż na talerz i posmaruj musztardą.

Grzyby rozmroź i starannie osącz z nadmiaru wody a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Wrzuć cebulę i smaż aż się zeszkli, cały czas mieszając. Dodaj grzyby i tymianek, smaż na średnim ogniu przez 7-10 min, od czasu do czasu całość mieszając. Na koniec grzyby dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przestudź.

Na środku ciasta połóż polędwiczkę, z boku rozłóż farsz grzybowy. Ciasto zwiń formując roladę. Końce ciasta zlep i podłóż pod spód. Roladę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu). Wierzch posmaruj żółtkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.

Pikantne lizaki

Składniki na ok. 15 sztuk: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej, 13 dag masła lub margaryny, 2 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 5 dag świeżych drożdży, 1/2 szklanki śmietany 18 proc. Na nadzienie: 20 dag piersi z kurczaka, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 mała cebula, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 2 łyżki oleju, cukier, sól, pieprz.

Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Oprósz słodką mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, smaż aż się zrumieni. Na koniec wrzuć cebulę, smaż 3 minuty często mieszając. W garnku zagotuj 1/2 l wody, gdy zacznie wrzeć dodaj po łyżeczce soli i cukru. Wrzuć groszek, gotuj 3 minuty na małym ogniu. Odcedź. Gdy wystygnie wymieszaj z usmażonym mięsem.

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj do niej proszek do pieczenia, rozkruszone drożdże, cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę. Posiekaj nożem. Następnie dodaj jedno jajko, śmietanę i wyrób gładkie ciasto. Gdyby było zbyt suche dodaj 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Szklanką lub foremką wykrój z ciasta parzystą liczbę krążków o średnicy 5-7 cm. Z części krążków możesz wyciąć paski.

Połowę krążków rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ułóż patyczek, w taki sposób, by zachodził na ciasto i lekko dociśnij. Na środku krążków rozłóż nadzienie, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego od brzegów. Posmaruj brzegi rozmąconym jajkiem, przykryj drugim krążkiem ciasta lub z pasków zrób kratkę. Delikatnie sklej brzegi używając widelca. Wierzchy posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C przez 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni.


Dowiedz się więcej na temat: przekąski pikantne

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje