Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Obiad czwartkowy

Król Staś serwował w czwartki ucztę tak dla podniebienia, jak i ducha. Pójdźmy za jego przykładem!


Zupa serowo-porowa z grzankami


Składniki na 4 porcje: 60 dag porów, 1 łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 20 dag śmietanki kremówki, 10 dag obeschniętego żółtego sera, 1 kostka śmietankowego serka topionego, 500 ml bulionu, 4 kromki chleba, 2 łyżki oleju
1. Pory oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na talarki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pory i zeszklić je. Następnie zalać bulionem (można przygotować go z kostki warzywnej). Gotować około 10 minut. W tym czasie zetrzeć na tarce żółty ser (najlepiej wykorzystać ten lekko obeschnięty).

Reklama

2. Do zupy dodać starty żółty ser, śmietankę oraz pokrojony serek topiony. Całość zmiksować mikserem na gładko. Ponownie zagotować. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Chleb pokroić w drobną kosteczkę i zrumienić na oleju. Zupę serwować z grzankami w małych miseczkach.

Dorsz na makaronie

Składniki na 4 porcje: 1 por, 2 dag masła, 5 dag mąki, pieprz,  400 ml bulionu warzywnego (z kostki), 250 ml mleka, 2 łyżki musztardy łagodnej i 1 łyżka francuskiej (z ziarnami gorczycy), 40 dag makaronu wstążki (tagiatelle), 80 dag filetów z dorsza, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, sól

1. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojonego w plasterki pora. Oprószyć 2 dag mąki, zasmażyć. Mieszając, powoli dolewać zimny bulion i mleko. Gdy sos zawrze, gotować jeszcze 1 minutę na dużym płomieniu. Zdjąć z ognia, doprawić musztardami, pieprzem, solą. Przykryć, trzymać w cieple.

2. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w pozostałej mące. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony. Makaron odcedzić, wymieszać z sosem porowym. Serwować wraz z usmażonym dorszem. Danie można udekorować cząstkami cytryny.

Składniki na 14 porcji: 1 i 1/4 szklanki oleju, 4 jaja, 2 szklanki drobno startej marchewki, 2 szklanki mąki, 2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, orzechy, rodzynki
Polewa: 1 czubata łyżka kakao, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka masła, 2 łyżeczki zimnej wody

1. Marchewkę obrać, drobno zetrzeć. Jaja wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodawać mąkę i olej, na końcu startą marchew, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, garść orzechów i rodzynek. Wymieszać. Przelać do natłuszczonej i obsypanej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec około 55 minut.

2. Do niewielkiego rondelka wsypać kakao, dodać cukier, masło i wodę. Gotować na bardzo małym ogniu - do rozpuszczenia cukru. Polewę rozsmarować na wystudzonym cieście. Ozdobić marchewkami z marcepanu.

Życie na gorąco 1/2012



Reklama

Reklama

Reklama