Reklama

Niedzielne śniadanie

Wykwintny posiłek w niedzielny poranek pozytywnie nastroi naszych domowników.

Puszyste naleśniki

Składniki na 4 porcje: 3 jajka, 200 ml mleka, 3 płaskie łyżki miałkiego cukru, 100 g mąki krupczatki, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, szczypta proszku do pieczenia, 4 łyżki klarowanego masła, sól, 500 g tłustego twarogu, 100 g kwaśnej śmietany, 4 łyżki cukru pudru, świeże owoce sezonowe.

Przygotowanie:
Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na pianę. Dolać mleko, stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta naleśnikowego.

Reklama

Na patelni rozpuścić łyżkę klarowanego masła. Wlać 1/4 ciasta, usmażyć rumiany naleśnik. Przełożyć go na talerz. W ten sam sposób usmażyć jeszcze trzy naleśniki. Twaróg wymieszać z kwaśną śmietaną i cukrem. Naleśniki grubo posmarować nadzieniem, ułożyć owoce (pokrojone w kawałki). Złożyć na pół, ewentualnie oprószyć cukrem pudrem.

Jajka po benedyktyńsku

Składniki na 4 porcje: 5 łyżek octu, sól, olej, 4 jajka, 4 plasterki gotowanej szynki, 13,5 dag masła, 4 grube kromki chleba pszennego, 1 opakowanie sosu holenderskiego, 1 pęczek szczypiorku, natka pietruszki

Przygotowanie:
W garnku zagotować 1l. posolonej wody. Wlać ocet. Jajka kolejno wbijać do posmarowanej olejem łyżki wazowej. Potem delikatnie przelewać je do wrzącej wody, uważając, by białko zbyt się nie rozlało. Gotować około 5 minut.

Sos holenderski przygotować wg przepisu na opakowaniu. Plasterki szynki złożyć w chusteczki. Na patelni rozgrzać masło, lekko zrumienić na nim pieczywo i szynkę. Na kromkach ułożyć wędlinę. Polać sosem holenderskim. Jajka ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na grzankach. Posypać posiekanym szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki.

Domowe bułeczki twarogowe

Składniki na 9 porcji: 25 dag twarogu, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli, 25 dag mąki, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 1-2 łyżki śmietany kremówki, konfitura (ewentualnie).

Przygotowanie:
Twaróg przełożyć do miseczki. Delikatnie rozkruszyć. Dodać szczyptę soli, wbić jajka, wsypać cukier kryształ i cukier wanilinowy. Składniki utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy serowej i szybko rękoma zagnieść ciasto. Za pomocą dwóch łyżek formować z ciasta bułeczki.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Ułożyć na niej bułeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piec około 15 minut. Tuż przed końcem pieczenia wierzchy bułeczek posmarować śmietaną kremówką (ewentualnie posypać grubym cukrem). Bułeczki wystudzić na kratce kuchennej. Można je serwować z konfiturą, np. morelową.


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy