Reklama

Naleśniki z czereśniami w syropie winnym

Naleśniki z czereśniami w syropie winnym to przysmak pochodzący z kuchni rosyjskiej. Starannie dobrane składniki sprawiają, że ich smak na długo pozostaje w pamięci. Jak zrobić naleśniki z czereśniami w syropie winnym?

Naleśniki z czereśniami w syropie winnym

Składniki

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 400 g mrożonych czereśni
  • 200 ml porto
  • 4,5 łyżki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 20 g cukru waniliowego
  • migdały w płatkach

Naleśniki z czereśniami w syropie winnym - wykonanie

Zobacz, jak dokładnie przygotować naleśniki z czereśniami w syropie winnym:

By przygotować naleśniki z czereśniami w syropie winnym, do miski wsyp mąkę oraz pół łyżki cukru i szczyptę soli. Dodaj jajko, wodę oraz mleko. Wszystko dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto.

Połącz czereśnie, wino, cukier, cynamon, cukier waniliowy. Umieść rondel na średnim ogniu, częściowo odparuj. 

Złóż naleśniki w saszetki i połóż na talerzu. Umieść czereśnie w naleśnikach i polej schłodzonym syropem. Opcjonalnie posyp płatkami migdałowymi.

Reklama


Poznaj sekret najpyszniejszych naleśników. Wypróbuj także przepis na czerwone naleśniki z serkiem waniliowym i owocami oraz naleśniki sułtańskie

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy