Przejdź na stronę główną Interia.pl

Nadziana bagietka

Zawsze staram się, aby na imprezach dla znajomych zamiast przekąsek do podjadania w rodzaju chipsów czy paluszków znalazły się inne smakołyki, mojego wyrobu. I to nie tylko kanapki, koreczki czy sałatki, ale np. nadziewane bułki i bagietki.

Łatwo je przygotować, za każdym razem zmieniając coś w nadzieniu. Szczególnie przypadło mi do gustu przypadło nadzienie na bazie twarożku z warzywami. Nadziane bagietki doskonale sprawdzą się też na następny dzień na późne śniadanie.

Reklama

Czas: 30 minut. Liczba porcji: 2 bułki.

Składniki:

- 2 spore bułki

- 300 g twarożku

- 50 ml śmietanki kremówki lub innej śmietany

- ok. 6 rzodkiewek

- 1 ogórek

- szczypior

- sól, pieprz

- 1 łyżeczka bazylii

- 1/2 łyżeczka żelatyny

- 50 ml wrzątku

Przygotowanie:

1. Żelatynę rozpuszczam we wrzątku i odstawiam, by przestygła.

2. Twarożek miksuję ze śmietaną. Dodaję pokrojone w kostkę rzodkiewki, ogórek i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Sprawdzam smak i doprawiam.

3. Dodaję żelatynę i dokładnie mieszam.

4. Bułkę przecinam na pół, wydrążam nożem wgłębienie (takie jak na hot doga) i nadziewam twarożkiem bardzo dokładnie każdą połowę.

5. Wstawiam bagietki do lodówki, by nadzienie zastygło, a po wyjęciu kroję na porcje ostrym nożem.

Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta"


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje