Przejdź na stronę główną Interia.pl

Na straganie, w dzień targowy

Dziś proponujemy nadziewane warzywa. O tej porze roku są najlepsze do faszerowania.

Pomidory z ryżem i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje: 4 średniej wielkości pomidory, sól, pieprz, 15 dag ryżu, puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju, po pół strąka papryki czerwonej i żółtej, 3 średnie ogórki kiszone, 1/2 pęczka szczypiorku, kubeczek gęstego jogurtu naturalnego, 1-2 łyżki majonezu

Reklama

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i łyżeczką delikatnie wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Wnętrze pomidorów oprósz solą i pieprzem. Pomidory połóż na talerzu wydrążoną częścią do dołu, aby spłynął z nich sok (to ważne, gdyż farsz nasączony sokiem z pomidora zrobi się wodnisty i niesmaczny).

2. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ostudź. Paprykę i ogórki pokrój w kostkę. Tuńczyka osącz z zalewy lub oleju. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z majonezem.

3. Do miski włóż ryż, pokrojoną paprykę, ogórki, tuńczyka, szczypiorek, łyżkę sosu jogurtowo-majonezowego i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

4. Pomidory napełnij przygotowaną sałatką. Z wierzchu polej pozostałym sosem jogurtowo-majonezowym. Podawaj jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do mięs z grilla.

Przygotowanie: 25 minut

Porcja: 240 kilokalorii

Kalarepka z wątróbką

Składniki na 4 porcje: 4 kalarepki, 15 dag wątróbek drobiowych, 1/3 szklanki mleka, 5 łyżek mąki, duża cebula, średnie jabłko, 3-4 łyżki masła, sól, pieprz, łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie:

1. Kalarepki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij wierzch, wydrąż łyżeczką dość twarde środki, pozostaw mniej więcej centymetrowej grubości ścianki. Sparz je w osolonym wrzątku i schłódź w zimnej wodzie. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę.

2. Jabłko umyj, obierz, usuń komory nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wątróbki umyj, oczyść z błon i żył. Każdy kawałek namocz w mleku, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, włóż wątróbki. Smaż z dwóch stron. Przełóż do innego naczynia, lekko posól, a gdy wystygną - pokrój je w kostkę.

3. Na tej samej patelni roztop pozostałe masło, przesmaż cebulę, a gdy będzie już szklista, dodaj miąższ kalarepki. Smaż kilka minut, pod koniec smażenia dodaj pokrojone jabłko i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy całość przestygnie, dodaj ją do pokrojonych wątróbek. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i delikatnie wymieszaj.

4. Kalarepki napełnij przygotowanym farszem. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 200° C około 15 minut. Gdy nieco przestygną, podawaj jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem.

Przygotowanie: 45 minut

Porcja: 210 kilokalorii

Ziemniaczane łódki

Składniki na 4 porcje: 4 duże ziemniaki, 1/2 średniej cukinii, duży pomidor, łyżka posiekanych zielonych oliwek, 2 łyżki oleju, 5 dag żółtego sera, łyżka masła, sól, pieprz, kubek gęstego jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku

Przygotowanie:

1. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Jogurt i majonez przełóż do miseczki. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i odstaw w chłodne miejsce.

2. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię cienko obierz, pokrój w drobną kostkę. Pomidora sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i też pokrój w kostkę. Cukinię, pomidora, oliwki i starty ser wymieszaj, dodaj olej, dopraw solą i pieprzem.

3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Każdy przekrój wzdłuż. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając centymetrowy brzeg. Wnętrze ziemniaków posmaruj masłem, oprósz solą, pieprzem i napełnij przygotowanym farszem. Następnie owiń je folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).

4. Ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz godzinę. Następnie rozwiń folię aluminiową i piecz jeszcze 10 min. Podawaj natychmiast z przygotowanym wcześniej dipem jogurtowym.

Przygotowanie (bez czasu pieczenia): 15 minut

Porcja: 200 kilokalorii

Nadziewana cebula

Składniki na 4 porcje: 4 bardzo duże cebule, 30 dag mielonej cielęciny, jajko, 2 ząbki czosnku, czerstwa bułka kajzerka, marchewka, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 2 szklanki bulionu warzywnego, 4 plasterki boczku, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę obierz i umyj. Bułkę kajzerkę namocz w wodzie. Jeśli używasz bulionu z kostki - przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Cebule obierz z łupin. Z każdej odetnij wierzch, włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj 4-5 minut. Wyjmij, lekko przestudź i łyżką wydrąż tak, aby po brzegach zostały 2 warstwy. Miąższ drobno posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odstaw.

3. Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę kajzerkę, połowę posiekanego miąższu cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchew, jajko i posiekaną natkę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wydrążone cebule napełnij farszem, ułóż w naczyniu do zapiekania, każdą przykryj plasterkiem boczku, po bokach ułóż pozostały miąższ z cebuli i zalej bulionem do połowy wysokości cebuli.

4. Piekarnik nagrzej do 180° C, wstaw naczynie z cebulami. Piecz warzywa 60 minut. Podawaj z piure ziemniaczanym. Sos powstały podczas pieczenia możesz zmiksować lub przetrzeć przez sito i polać nim cebule oraz piure.

Przygotowanie (bez czasu pieczenia): 20 minut

Porcja: 330 kilokalorii

Świat i Ludzie 33/2011

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje