Reklama

Lekkie obiady z kurczakiem

Po długiej zimie pora zmienić jadłospis na lżejszy. Oto kilka pomysłów na niskokaloryczne i bardzo smaczne obiadowe dania z kurczakiem w roli głównej.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: pół paczki dowolnego makaronu, 40 dag piersi z kurczaka, 1 szklanka żurawiny, 2 puszki mandarynek, sól, pieprz, olej do smażenia, 1 łyżka masła.

Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, schłodzić. Piersi z kurczaka pokroić na cienkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem. Mandarynki odsączyć z zalewy. Makaron wymieszać z mandarynkami i żurawiną, doprawić solą i pieprzem. Małe naczynka żaroodporne wysmarować masłem i nakładać makaron, a następnie kurczaka. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut. 

Reklama

Roladki z papryką

Składniki na 4 porcje: 4 filety z piersi kurczaka, 4 plastry wędzonej szynki, 20 dag twarogu, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 3 papryki w różnych kolorach, 2 pomidory, cebula, 2 ząbki, czosnku, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki ziół prowansalskich, kilka gałązek rozmarynu, sól, pieprz.

Przyrządzanie: Filety rozciąć na pół, nie przecinając do końca, tak, aby uzyskać jak największe płaty. Każdy lekko rozbić. Posmarować twarogiem utartym ze szczypiorkiem, solą i pieprzem. Na warstwie serka ułożyć plastry szynki. Zwinąć roladki. Spiąć wykałaczkami lub owiązać nicią. Obsmażyć na oliwie. Wyjąć, trzymać w cieple. Na patelnię włożyć posiekaną cebulę z czosnkiem i paprykę pokrojoną w kostkę. Przyprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażyć mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skóry). Na wierzchu ułożyć roladki i gałązki rozmarynu. Podlać wodą i dusić pod przykryciem 30 min.

Udka duszone w owocach

Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka, łyżka masła i oliwy, 6 dag boczku wędzonego, 25 dag śliwek suszonych rodzynków i migdałów, 3 goździki, kawałek cynamonu, 50 ml śliwowicy, sól, pieprz.

Przyrządzanie: Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 10 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy