Często gości na naszych stołach. Odkrywamy jego egzotyczne postacie. Ma też wiele zalet. Jest bogaty w selen, dlatego jest zalecany przy chorobach tarczycy.
Kurczaka umyć, osuszyć. Nogi związać mocną nitką. Tuszkę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 75 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka posmarować łyżkami sosu chili.
Pędy bambusa osączyć, potem pokroić je na kawałeczki. Ananasa obrać, wyciąć twardy środek, miąższ pokroić na małe kawałki. Strączki groszku cukrowego oczyścić, opłukać, osączyć. Paprykę rozciąć, usunąć gniazda nasienne, strąk pokroić w cienkie paseczki. Kiełki opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osączyć. Cebulę obrać, grubo posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć paprykę, cebulę i kawałeczki ananasa. Smażyć dwie minuty, ciągle mieszając. Dołożyć pędy bambusa, groszek cukrowy i kiełki. Smażyć kolejne dwie minuty. Dolać resztę sosu chi-li oraz sos sojowy. Zagotować. Gotowego kurczaka ułożyć na jarzynce. Udekorować papryczkami chili. Podawać z ryżem.