Reklama

„Kulinarna biblia” wreszcie dostępna

Od 10 listopada 2010r. na polskim rynku wydawniczym dostępna jest długo oczekiwana i przez wielu pożądana "Kuchnia. Produkty z czterech stron świata" autorstwa znanego i cenionego kucharza, fotografa oraz eksperta kulinarnego Christiana Teubnera.

Czy w tym bogactwie inspiracji, przepisów oraz podpowiedzi, które można znaleźć w internecie i niezliczonych publikacjach, jest wciąż miejsce na nowe informacje na temat produktów i sposobów ich przyrządzania? Na pewno tak - odpowiadają zgodnie eksperci. Polacy nie tylko coraz bardziej interesują się tym, co jedzą, lubimy się chwalić przed znajomymi i przyjaciółmi naszą wiedzą, a bycie ekspertem kulinarnym stało się modne.

Moda na gotowanie obecna jest już w Polsce od jakiegoś czasu. Niesłabnącą popularnością cieszą się kulinarne programy telewizyjne oraz internetowe blogi o gotowaniu. Kucharze stają się celebrytami, a celebryci kucharzami. Jak pokazują najnowsze badania, gotujemy często i coraz chętniej, a wspólne kucharzenie z bliskimi staje się ciekawym sposobem na wspólne spędzanie czasu. Do kuchni coraz odważniej wchodzi nowe pokolenie, dla którego gotowanie to nie konieczność, lecz przyjemność i odkrywanie świata.

Reklama

"Jedzenie jest integralną częścią naszego życia. A odkąd staliśmy się rozwiniętym społeczeństwem Zachodu, zaczęło zmieniać się w sztukę. Gotowanie to nie tylko obowiązek - nierzadko jest mistrzostwem" - komentuje socjolog, dr Tomasz Sobierajski, i dodaje: "Obecnie z dalekich podróży, zamiast pamiątek, oprócz zdjęć przywozimy przyprawy oraz nowe doświadczenia kulinarne, którymi chętnie dzielimy się z przyjaciółmi podczas kolacji. Obrzeżki zjedzone w Hiszpanii, szarańcza w karmelu z targu w Bangkoku czy sutlac z Turcji to nasze współczesne doświadczanie świata".

"Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata" Christiana Teubnera określana jest mianem kulinarnej biblii. To bardziej album niż książka. Nie ma w niej przepisów kulinarnych na udaną kolację, za to jest niebywała podróż po wszystkich kontynentach smaku. To tu produkty ze wszystkich stron świata zostały przedstawione i opisane w fantastyczny, uporządkowany sposób, a ich ciekawe i inspirujące opisy uzupełniają przepiękne ilustracje.

To ciekawa podróż po świecie szlakiem ziół, oliwy, makaronów, owoców, warzyw, mięs i ryb. To zarówno niezbędnik każdego profesjonalnego kucharza oraz wszystkich amatorów i pasjonatów gotowania, jak i ciekawa pozycja dla wszystkich, którzy lubią zwiedzać świat, czy po prostu dla wielbicieli tego, co ładne i przydatne.

"Świeża, pachnąca i smakowita - tak o "Kuchni" mówi Tomek Woźniak, znany polski bloger i pasjonat gotowania, i dodaje: - Jednym pomoże odnaleźć się w kuchni, na targu czy w supermarkecie, a innych zainspiruje nowym pomysłem na wyjazd. Z każdą stroną przenosimy się na inny kontynent, poznajemy nową kulturę, co pobudza wyobraźnię i wyostrza zmysły. Biorę książkę i zwiedzam z nią świat, począwszy od makaronu we Włoszech, skończywszy na nudlach w Azji. Z kolei do Nowej Zelandii pojadę za jagnięciną, a do Bretonii przyciągną mnie ostrygi. Dzięki tej wędrówce zagadkowe warzywa, owoce, zioła lub przyprawy przestają być dla nas jedynie dziwnymi kształtami, kolorami czy nazwami w restauracyjnym menu, a stają się nową inspiracją. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że ta książka jest wbrew pozorom pełna przepisów, które powstają w naszej wyobraźni dzięki kompozycji wybranych produktów".

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy