Reklama

Księga smaków: Quiche

Placek quiche pochodzi z Francji i ma długą historię, bo znany był już w XVI wieku. Do dziś jest niezwykle popularny i lubiany w całej Europie.

Składa się z podstawy z kruchego albo francuskiego ciasta, wypełnionej koniecznie wytrawnym nadzieniem np. mięsem albo warzywami z dodatkiem jaj i śmietany.

Potrawa ta ze względu na dużą dowolność w wyborze nadzienia może stanowić śniadanie, obiad lub przystawkę. Każdy może stworzyć swoją ulubioną wersję placka. Elementem wiążącym nadzienie są jajka ze śmietaną i przyprawy - to różni go od popularnej tarty.

Lorraine czyli placek z Lotaryngii


Okrągłą formę (najlepiej ceramiczną) posmaruj masłem i wyłóż kruchym ciastem, dociskając brzegi. Ponakłuwaj w kilku miejscach i piecz 15 minut. Boczek (ok. 20 dag) pokrój i podsmaż. Wymieszaj kwaśną śmietanę z 3 jajkami, dodaj boczek. Przypraw pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej masę na gotowy spód i przykryj warstwą startego sera. Zapiekaj 40 minut w 180 °C.

Reklama

Ze szpinakiem i fetą na cieście francuskim


Formę wyłóż gotowym ciastem francuskim. Ponakłuwaj widelcem i wylej nadzienie z duszonego szpinaku. Wierzch posyp pokruszoną fetą. Na koniec zalej wszystko masą śmietanowo-jajeczną i zapiekaj 30 minut. Smacznego!

Quiche inaczej

Dla amatorów ziemniaków mamy wersję placka quiche z ziemniaczanym spodem. W dużej misce zetrzyj 5 ziemniaków na tarce z grubymi oczkami i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz roztrzepane jajko. Wsyp szklankę mąki i sól. Wyrób ciasto i wyłóż do formy. Piecz je ok. 20 minut w 200º C. Następnie przygotuj farsz z ulubionych warzyw i zapiekaj.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy