Reklama

Reklama

Księga smaków: Cynamon

Kiedyś stosowano go jako dodatek do miłosnych napojów, dziś jest to niesłychanie popularna przyprawa.

Najczęściej oglądamy go w postaci brązowego proszku. W rzeczywistości to kora tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Ponadto cynamon zawiera związki, które mogą chronić nas przed schorzeniami takimi, jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Jego składniki, gdy wraz z krwią dotrą do mózgu, powstrzymują procesy jego niszczenia.

Reklama

Cynamon kojarzymy z szarlotką, pierniczkami i grzanym winem, ale równie wyśmienicie smakuje w towarzystwie mięs, gotowanych warzyw, w sosach i zupach.

Zacznij dzień cynamonowo

Rano cudownie rozgrzeje cię owsianka. Przygotuj ją na chudym mleku, a cukier zastąp cynamonem. Możesz też zrobić tosty francuskie. W miseczce rozbij widelcem jajka z chudym mlekiem i cynamonem. Na patelni rozgrzej masło. Z pieczywa tostowego obetnij skórkę i maczaj kromki w roztrzepanym jajku, a następnie smaż je na złoto z obu stron. Podawaj posypane cynamonem, z konfiturą.

Polędwiczki w cynamonowym sosie

Nagrzej piekarnik do 180° C. Polędwiczki cielęce umyj, oczyść i przypraw. Rozgrzej masło i smaż mięso aż się zarumieni, a potem wstaw je do piekarnika na kwadrans. W tym czasie posiekaj szalotkę i wrzuć na tłuszcz po cielęcinie. Duś na małym ogniu aż zmięknie. Wlej wywar warzywny i wrzuć dwie laski cynamonu. Zagotuj wszystko, mieszając. Gotuj sos, aż trochę się zredukuje, po czym wlej śmietankę i dodaj mielony cynamon. Mięso pokrój w plastry i polej sosem.

Chili con carne inaczej


Klasyczną już potrawę z mielonego mięsa z fasolą i chili też doprawia się cynamonem. Na gotowym już daniu połóż 2 laski cynamonu. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Po 20 minutach wyjmij cynamon. Inaczej danie będzie zbyt aromatyczne.

Herbata z cynamonem

Do rondla wlej 400 ml wody. Dodaj cukier, rozgnieciony w moździerzu kardamon, imbir, cynamon, przeciętą wzdłuż laskę wanilii, garam masalęi goździki. Wsyp herbatę i postaw rondel na ogniu. Gdy woda się zagotuje, wlej mleko skondensowane. Gotuj na małym ogniu przez minutę, mieszając, żeby mleko dobrze się wymieszało z wodą. Zmniejsz ogień i zostaw herbatę na kilka minut. Przelej do filiżanek przez gęste sitko. Podawaj gorącą.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje