Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kolorowe torty

Idealne na przyjęcia urodzinowe, ale nie trzeba czekać na wielką okazję, aby cieszyć się ich smakiem. Już dziś możesz zrobić pyszny kolorowy tort!

Torcik malinowy

Ciasto:
3 jajka

Reklama

6 dag cukru 

9 dag mąki 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżka masła do wysmarowania blachy 

3 łyżki bułki tartej 

40 dag. malin 

1 torebka galaretki malinowej 

2 łyżki żelatyny 

1 tabliczka czekolady 

 3 szklanki śmietanki 30 % 

4 łyżki cukru pudru

Jajka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Maliny zmiksować. Czekoladę posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, trochę śmietanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i połączyć ze śmietaną. Śmietanę podzielić na pół, jedną część wymieszać z połową zmiksowanych malin, z drugą z posiekaną czekoladą. Na spod biszkoptowy wylać masę malinową, wyrównać powierzchnię, nałożyć śmietanę z czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki. Galaretkę rozpuścić w
szklance wrzątku i po schłodzeniu połączyć z pozostałym musem malinowym, wylać na ciasto i schładzać ok. 1 h. Schłodzone ciasto można udekorować pozostawioną bitą śmietaną, malinami i melisą. 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje