Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kolorowe ciasta

Kuszą barwami tęczy i wspaniale smakują. Te słodkości na pewno poprawią nam humor w pochmurne popołudnia i wieczory.

Sernik na zimno z galaretkami

Składniki na 10-12 porcji: 3 różnokolorowe galaretki, np. agrestowa, truskawkowa lub pomarańczowa, 300 ml mleka, 3 łyżki żelatyny, 35 dag serka homogenizowanego waniliowego, 350 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie herbatników typu petit beurre lub okrągłych biszkoptów.

Reklama

Każdą galaretkę rozpuść w 350 ml wody. Gdy przestygnie, przelej do pojemników, wstaw do lodówki. Gdy stężeje, pokrój w niezbyt dużą kostkę.

Żelatynę zalej zimnym mlekiem. Gdy spęcznieje, podgrzej (uważaj by się nie zagotowała) ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudź.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem na średnich obrotach, pod koniec stopniowo dosypując cukier puder. Dodaj serek homogenizowany, delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj.

Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa dobrze stężała. Tuż przed podaniem dno miski zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż sernik na paterę lub talerz.

Tort pomarańczowy

Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 łyżka startej skórki z pomarańczy, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 łyżek soku pomarańczowego, pomarańczowy barwnik spożywczy, sól. Na krem: 800 ml soku pomarańczowo-marchewkowego typu Kubuś, 200 ml soku pomarańczowego, 3 opakowania budyniu śmietankowego.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Do miski włóż żółtka, dodaj cukier oraz skórkę pomarańczową, ubij mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj suche składniki na przemian z sokiem pomarańczowym. Na koniec dodaj kilka kropli barwnika oraz pianę z białek. Wymieszaj łyżką. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowane ciasto. Piecz w temp. 165°C 50-60 min. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać dwa krążki ciasta

Budynie wymieszaj z sokiem pomarańczowym. W rondelku zagotuj sok pomarańczowo-marchewkowy. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Mieszając gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Potem ją przestudź.

Pierwszy blat biszkoptu posmaruj połową kremu, przykryj drugim krążkiem ciasta. Wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki.

Kolorowe pianki

Składniki na 6-8 sztuk: 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, 1 opakowanie galaretki morelowej, 1 opakowanie galaretki malinowej, 3 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego, 1-2 łyżki masła.

Mleko skondensowane włóż na kilka godzin do lodówki lub na 10-15 mi-nut do zamrażarki (musi być mocno schłodzone). Galaretkę cytrynową, wiśniową i morelową rozpuść w osobnych miseczkach, każdą w 1/2 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygły. Galaretkę malinową wsyp do miski, wlej 400 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.

Foremki lub miseczki posmaruj masłem (jeśli używasz foremek silikonowych nie musisz ich smarować).1 szklankę mleka skondensowanego wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem przez 2-3 minuty, aż powstanie piana. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową, zmiksuj. Wlej do foremek, wstaw do lodówki, by masa stężała. Drugą szklankę mleka ubij mikserem przez kilka minut na pianę. Wlej galaretkę wiśniową, zmiksuj. Przelej do foremek na stężałą piankę cytrynową, schłodź.

Ostatnią szklankę mleka również ubij mikserem na pianę. Dodaj galaretkę morelową i jeszcze chwilę miksuj. Wylej na stężałą piankę wiśniową, wstaw do lodówki. Gdy ostatnia masa dobrze stężeje wylej na nią galaretkę malinową. Foremki wstaw do lodówki na kilka godzin.

Danisze z wiśmiami

Składniki na ok. 20 sztuk: Na ciasto: 175 ml mleka, 1 jajko, 45 dag + 2 łyżki mąki, 1 dag suchych drożdży, 5 dag cukru, 25 dag masła. Na nadzienie: 70 dag wiśni (świeże lub mrożone), 3-4 łyżki cukru, 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Ponadto: 1 jajko, 3-4 łyżki cukru.

Jajko wymieszaj z mlekiem. Do miski wsyp 45 dag mąki, drożdże, cukier, wymieszaj. Dodaj zimne kawałki masła i miksuj powoli, aż do połączenia składników. Dodaj płynne składniki, wymieszaj. Przykryj folią, odstaw do lodówki na noc.

Po wyjęciu z lodówki ciasto pozostaw w temp. pokojowej przez godzinę. Rozwałkuj na kwadrat ok. 50x50 cm, podsypując mąką. Złóż ciasto na 3 części, jak list (zgięte boki mają być na dole i górze). Ciasto odwróć o 90 stopni i ponownie wałkuj na kwadrat (zgięte boki będą po prawej i lewej stronie). Czynność powtórz trzykrotnie.

Rozmrożone wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 5 mm i wytnij mniejsze prostokąty. Jedną połowę prostokąta natnij nożem w poprzek w 2-3 miejscach, na drugiej rozłóż nadzienie. Złóż lekko dociskając boki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw na 60 min do wyrośnięcia. Wierzchy posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 25 min w temp. 180°C



Dowiedz się więcej na temat: kolorowe ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje