Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Kinga Paruzel: Zupa z marchwi i pomarańczy

Ta propozycja to prawdziwy zastrzyk beta karotenu, który odpowiada za jakość naszej skóry. Marchewka i pomarańcza w wersji na słono zdecydowanie rozgrzewa dzięki dodatkom takim jak imbir i szalotka.

Ilość porcji: 4

Reklama

Składniki:
750 ml bulionu warzywnego
5 marchewek
2 pomarańcze
2 szalotki
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka oleju rzepakowego
świeża pietruszka
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

2. Na rozgrzane dno garnka wlać olej, następnie dodać marchewkę i całość smażyć około 2 minut.

3. Do garnka dodać imbir, szalotkę oraz skórkę z 1 pomarańczy. Całość mieszać 1 minutę.

4. Wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować około 15 minut.

5. Kiedy marchewka będzie miękka, całość zblendować. Dodać sok z pomarańczy, doprawić solą, pieprzem oraz posypać natką pietruszki

Możliwości:

- zupa świetnie smakuje mocno schłodzona z kawałkami świeżej marchewki i selera naciowego

- pomarańczę można zastąpić świeżym ananasem - zupa dostanie zupełnie innego charakteru

Przepis pochodzi z książki "NIE... ZWYKŁA KUCHNIA, bo każdy jest inny" - pierwszej książki kucharskiej Kingi Paruzel.

Absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunku Food Design, poznaliśmy w pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga "Ale Babka i robi to co lubi" oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+. Jej książka to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia. 10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje