Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kinga Paruzel: Mleko kokosowe i ryżowe

Często używam mleka roślinnego, bo jest zdrowe, bo jestem w stanie sama je wyprodukować w każdej chwili.

To bardzo proste przepisy, które wnoszą do wielu potraw, deserów i koktajli zupełnie inny smak. A najfajniejsze jest to, że są o wiele tańsze aniżeli dostępne w sklepach.

Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 10 min
Ilość: 500 ml x2

Składniki na mleko kokosowe:

Reklama

1 świeży kokos (można użyć wiórek kokosowych - 1 szklanka)
500 ml wody

Przygotowanie:


1. Otworzyć świeży kokos nakłuwając 2 dziurki za pomocą śrubokręta i młotka lub korkociągu. Wodę kokosową odlać do miseczki. Uderzając młotkiem w połowie otworzyć świeży kokos. Podważając nożem wyjąć miąższ.

2. Miąższ kokosa wraz z wodą kokosową i zwykłą wodą umieścić w blenderze i całość zmiksować około 2 minut.

3. Płyn przelać do drugiej miski przez sito wyłożone gazą, dokładnie odcisnąć wiórki.

4. Mleko przelać do słoików, zużyć w ciągu 3-4 dni, przetrzymywać w lodówce, jeśli oddzieli się woda od tłustej masy należy wstrząsnąć słoikiem.

Składniki na mleko ryżowe:



1 szklanka ugotowanego ryżu
500 ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

1. Ugotowany ryż zmiksuj z wodą, miodem i ekstraktem waniliowym.

2. Całość przecedź przez sito wyłożone gazą i przelej do słoików.

3. Trzymać do 2 dni w lodówce, przed użyciem wstrząsnąć

Możliwości:

- takie mleko możemy otrzymać z blanszowanych migdałów, płatków owsianych, soi - chcąc wzbogacić smak można dodać do mleka ziarenka wanilii, kakao lub cynamon

Przepis pochodzi z książki "NIE... ZWYKŁA KUCHNIA, bo każdy jest inny" - pierwszej książki kucharskiej Kingi Paruzel.

Absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunku Food Design, poznaliśmy w pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga "Ale Babka i robi to co lubi" oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+.

Jej książka to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia.

10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje