Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kinga Paruzel: Łosoś / szparagi / mak

Łosoś i szparagi - normalne, lekkie danie. Coś jednak nie pasuje mi w tej lekkości. Wkrada się tutaj dużo przeciętności.

Moja kuchnia to wolność, miłość, poszukiwanie i odkrywanie. Ziarenka maku rozsypane zmieniają zupełnie to danie. Różnica struktur, smaków, zapachów, kolorów to jest prawdziwe kulinarne podróżowanie.

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania: 1 godzina
Czas całkowity: 80 minut
Ilość: 2 porcje

Składniki:


2 x 200 g filetów z łososia
pęczek szparagów zielonych
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki maku
sól morska
cytryna

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki marynaty tj.: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, miód, olej sezamowy i ocet balsamiczny razem wymieszać.

2. Filety z łososia umieścić w marynacie skórą do góry. Trzymać 1 godzinę w lodówce.

3. Patelnię grillową rozgrzać. Łososia wyjąć z marynaty i smażyć zaczynając od strony mięsa, skórą do góry przez 3 minuty, odwrócić i ponownie smażyć 3 minuty do momentu kiedy ryba nabierze złotego koloru.

4. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać oczyszczone ze zbutwiałych końców zielone szparagi i smażyć przez 4 minuty. Doprawić solą morską i makiem.

5. Marynatę do ryb podgrzewać w rondelku do momentu kiedy się zredukuje tzn. zgęstnieje.

6. Rybę wykładać na talerz ze szparagami. Polać sosem i podawać z ćwiartką cytryny oraz jej skórką.

Możliwości:

- Mak można zastąpić sezamem.

- Ryby można podawać z sosem powstałym z redukowania mieszaniny: 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oleju sezamowego, 2 łyżek sosu sojowego i startego 2 cm świeżego imbiru.

- Łososia można przygotować szybciej poprzez nałożenie na niego pasty powstałej z: połowy łyżeczki świeżo startego imbiru, 2 łyżek świeżej kolendry, 1 łyżki soku z cytryny. Rybę należy odstawić na blacie kuchennym na 15 minut i smażyć tak jak w przepisie powyżej.

Przepis pochodzi z książki "NIE... ZWYKŁA KUCHNIA, bo każdy jest inny" - pierwszej książki kucharskiej Kingi Paruzel.

Absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, kierunku Food Design, poznaliśmy w pierwszej polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga "Ale Babka i robi to co lubi" oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+.

Jej książka to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia.

10 września książka ukaże się na rynku nakładem Wydawnictwa Burda Książki.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje