Przejdź na stronę główną Interia.pl

Kapuśniak z kiełbaską

Szybki i sycący. Idealny na jesienne chłody.

Składniki na 4-6 porcji:

Reklama

- 40 dag kwaszonej kapusty,
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 10 dag kiełbasy,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka mąki,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz, kminek.

1. Kapustę posiekać, przełożyć do większego garnka. Zalać około 1,5 litra zimnej wody, posolić, dodać ziele angielskie. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 10 minut.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półtwardo. Włoszczyznę oraz cebulę obrać, pokroić i włożyć do kapusty, gotować jeszcze 30 minut. Wrzucić ziemniaki, gotować kolejne 10 minut.

3. Na oleju obsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Oprószyć mąką, zamieszać. Powstałą w ten sposób zasmażką zagęścić zupę. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Nasza rada
Kapuśniak będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli posiekaną cebulę przysmażysz razem z kiełbasą lub z boczkiem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje