Reklama

Reklama

Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać.


Reklama


 Ta z pozoru prosta czynność  zazwyczaj jest pomijana w poradnikach kulinarnych. Tymczasem starsze pędy mogą mieć włóknistą skórkę, która będzie  przeszkadzać przy gotowaniu i psuć efekt końcowy.

  Krok 1

Na początku należy oderwać liście i dokładnie opłukać łodygi pod bieżącą wodą.

 

Krok 2

Podczas zbiorów łodygi rabarbaru mogły zostać oderwane lub odcięte tuż nad ziemią. To miejsce mogło trochę obeschnąć i należy je odciąć.

 

Krok 3

Teraz możesz przejść do obierania łodyg rabarbaru. Za pomocą małego noża uchwyć włókna na końcu łodygi i pociągnij w górę. W ten sposób należy usunąć wszystkie włókna.

 

Tak przygotowany rabarbar możesz pokroić zgodnie z instrukcją podaną w przepisie.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje