Reklama

Jak obrać rabarbar. Instrukcja krok po kroku

Zanim ugotujecie z niego kompot lub dodacie go do ciasta, rabarbar należy obrać. Ta z pozoru prosta czynność zazwyczaj jest pomijana w poradnikach kulinarnych. Tymczasem starsze pędy mogą mieć włóknistą skórkę, która będzie przeszkadzać przy gotowaniu i psuć efekt końcowy.

Krok 1

Na początku należy oderwać liście i dokładnie opłukać łodygi rabarbaru pod bieżącą wodą.

Krok 2

Podczas zbiorów łodygi rabarbaru mogły zostać oderwane lub odcięte tuż nad ziemią. To miejsce mogło trochę obeschnąć i należy je odciąć.

Krok 3

Teraz możesz przejść do obierania łodyg rabarbaru. Za pomocą małego noża uchwyć włókna na końcu łodygi i pociągnij w górę. W ten sposób należy usunąć wszystkie włókna.

Tak przygotowany rabarbar możesz pokroić zgodnie z instrukcją podaną w przepisie.

Więcej w serwisie:

Domowe laguny z jabłkowym nadzieniem

Reklama

Tiramisu: Polacy pokochali włoski przysmak

Lewandowscy starali się o to od roku. W końcu ogłosili radosną nowinę

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy