Reklama

Jabłko - smak jesieni

Jabłka są dobre do wszystkiego. Zwłaszcza do dań mięsnych.

ABC jabłek w kuchni

Antonówki najlepiej nadają się przetwory (dżemy, marmolady, musy), ponieważ szybko się rozgotowują. Można je piec, gotować, wykorzystywać jako dodatek do mięs i ciast.
Championy: można z nich przygotowywać musy, soki, przeciery i konfitury.
Cortlandy mogą być dodatkiem do mięs i sałatek.
Gloster sprawdzi się jako dodatek do sałatek owocowych, ciast i jako nadzienie do mięs.
Ligol jest najlepszy do smażenia np. racuchów.
Lobo nadaje się do deserów i bezpośredniego spożycia. Można z nich przygotować musy i marmolady.
Malinówka nadaje się do bezpośredniego spożycia, do sałatek i na kompoty.

Reklama

Boczek faszerowany jabłkami

Składniki: 2 kg boczku, cebula, 5 kwaśnych jabłek, sok z cytryny, garść suszonych śliwek bez pestek, kilka goździków, szklanka wytrawnego wina.

Przygotowanie: Jabłka umyj, przekrój na pół i oczyść z gniazd nasiennych. Połówki przekrój na ósemki i wrzuć do miski. Całość zalej sokiem z cytryny, tak aby były dokładnie pokryte. Dołóż śliwki, goździki i odstaw. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak książka. Ułóż jabłka i śliwki. Otwór zszyj lub zepnij wykałaczkami. Włóż boczek do brytfanny, wlej wino i trochę wody. Całość włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180° C, podlewając ją co jakiś czas wytapiającym się tłuszczem. Gdyby skórka zaczęła się podpiekać, należy ją przykryć folią aluminiową. Danie podawaj z surówką z białej kapusty.

Pieczony schab nadziewany jabłkami

Składniki: 1 kg schabu bez kości, 3 twarde jabłka, cytryna, 3 ząbki czosnku, kilka goździków, majeranek, tymianek, pieprz, 4 łyżki masła, sól, brokuły, sos serowo-czosnkowy.

Przygotowanie: Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj majerankiem, pieprzem i czosnkiem, roztartym ze sporą ilością soli. Mięso naszpikuj kilkoma goździkami. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce. Jabłka umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półplasterki. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cząstki jabłek skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.

Mięso włóż do brytfanny, na wierzch połóż łyżkę masła. Przykryj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C, przez godzinę. Co jakiś czas podlewaj niewielką ilością wody. Mięso wyjmij, lekko ostudź, pokrój w wachlarz. Między plastry włóż jabłka. Obłóż resztą masła i wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 30 minut, polewając wytwarzającym się sosem. Roladę podawaj z brokułami polanymi sosem serowo- czosnkowym.

Pieczeń z musem jabłkowym


Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 2 łyżeczki kminku, 3 listki laurowe, 3 ząbki czosnku, 5 sztuk ziela angielskiego, olej, 2 szklanki wody, 3 jabłka, sól, pieprz.

Przygotowanie: Przygotuj mus: jabłka obierz i wydrąż środki, pokrój na równe części i usmaż na rozgrzanej patelni. Gdy zbrązowieją, przykryj je folią do wystygnięcia i zmiksuj. Mięso umyj i natnij w 1-centymetrowych odstępach. W nacięcia włóż plasterki czosnku. Obsyp mięso kminkiem, solą i pieprzem. Odłóż na godzinę do lodówki. Na patelni podgrzej olej i obsmaż mięso. Następnie wstaw do brytfanki, podlej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 45 min w piekarniku w temperaturze 180° C. Na koniec przypraw do smaku. Sos zagęść musem jabłkowym.

Wątróbka z jabłkami

Składniki: 40 dag wątróbki, jabłko ze skórką, cebula, pół szklanki mleka, 2 łyżki oleju, łyżeczka majeranku, sól, pieprz, pół szklanki bulionu.

Przygotowanie: Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na 30 min. Następnie podsmaż ją  każdej strony i odłóż na talerz. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i usmaż. Ponownie na patelnię wrzuć wątróbkę i podlej bulionem. Dopraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 min. Dodaj pokrojone jabłka i duś jeszcze 5 minut.

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: jabłka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy