Reklama

Grzybowe specjały

Dania z dodatkiem leśnych grzybów to prawdziwy hit polskiej kuchni. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i zaskocz rodzinę nowymi wariantami znanych smakołyków z grzybowym aromatem.

Krucha tarta z kurkami

Składniki: 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki jogurtu, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, sól cebulowa, 25 dag kurek, cebula, masło, pikantny sos paprykowy, 20 dag żółtego sera, rozmaryn, pieprz, papryczka chili do dekoracji.

Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli cebulowej. Dodaj oliwę i jogurt, wyrób ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na placek. Wylep plackiem spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy, np. do tarty. Oczyszczone grzyby pokrój. Podsmaż na maśle z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową, rozmarynem i pieprzem. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem paprykowym, posyp startym serem. Piecz 20 minut. Udekoruj papryczką chili i podawaj.

Wykwintne klopsiki w grzybowym sosie

Składniki: 50 dag mięsa mielonego, 1 kajzerka, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 4 łyżki startego żółtego sera, 4 łyżki mąki, 6 łyżek oliwy, sól i pieprz, cebula, 30 dag prawdziwków, szklanka bulionu warzywnego, 1/2 szklanki śmietany 12 proc. 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, koperek.

Przygotowanie: Prawdziwki oczyść, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj grzyby i smaż, aż puszczą sok. Wlej bulion. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Duś pod przykryciem 30 minut, często mieszając i w miarę potrzeby dolewając do sosu wodę. Mięso wymieszaj z uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą bułką, jajkiem oraz serem. Masę przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtocz w mące. Smaż na rozgrzanej oliwie na rumiano. Włóż do grzybowego sosu i duś pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Dodaj śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, zagotuj. Przed podaniem danie posyp koperkiem.

Reklama

Makaron z borowikami

Składniki: 35 dag makaronu wstążki, szklanka bulionu warzywnego, łyżka suszonych pomidorów, 75 dag kurek, podgrzybków i borowików, starta skórka z cytryny, sól, pieprz, ulubione zioła.

Przygotowanie: Grzyby oczyść i pokrój na duże kawałki, wymieszaj z pomidorami pociętymi na paski, dopraw skórką z cytryny, solą i pieprzem. Nałóż na podgotowany makaron. Zalej ciepłym bulionem. Zapiekaj 20 minut w 200 ˚C. Przypraw ziołami.

Rydze na maśle

Składniki: 2 kg małych rydzów, 1/2 kg klarowanego masła, łyżka soli, pieprz.

Przygotowanie: Rydze dokładnie umyj i posól. Odłóż je na 15 minut, żeby puściły wodę, najpierw blaszkami do góry, a potem blaszkami do dołu - aby woda spłynęła. Osusz je papierowym ręcznikiem. Rozgrzej masło na patelni. Kładź rydze na mocno rozgrzanej patelni. Dopraw pieprzem. Smaż, odwracając grzyby co jakiś czas na drugą stronę. Podawaj z białą bułką i czosnkowym masłem z natką pietruszki.

Kieszonki z pieczarkami

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 żółtka, białka z 2 jajek, sól i pieprz, masło, 1/2 szklanki mąki, 20 dag pieczarek, tarta bułka, natka.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, odcedź i zrób piure. Wymieszaj je z żółtkami i mąką. Cebulę posiekaj, pieczarki pokrój. Uduś razem na patelni. Dopraw grzyby solą i pieprzem, dodaj natkę. Rozwałkuj ciasto ziemniaczane na kwadraty. Nałóż na nie grzybowy farsz. Brzegi kieszonek sklej białkiem, obtocz w tartej bułce. Smaż na maśle z obu stron.

Zupa grzybowa

Składniki: 60 dag mieszanych leśnych grzybów, pół pęczka włoszczyzny, 6 łyżek drobnego makaronu (gwiazdki, świderki), 5 szklanek bulionu warzywnego, 3 łyżki masła, pół pęczka natki, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., ziele angielskie, 3 listki laurowe, sól i pieprz.

Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion. Dodaj listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotuj kilka minut. Oczyść grzyby, pokrój je w plasterki, podduś na patelni na maśle. Do gotującego się bulionu wsyp makaron. Poczekaj, aż bulion ponownie zawrze. Gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Dodaj grzyby i gotuj, aż składniki będą miękkie. Zapraw zupę śmietaną. Posól, popieprz, przed podaniem udekoruj natką.

Wieprzowina w piwie z grzybami

Składniki: 60 dag udźca wieprzowego, cebula, 20 dag świeżych grzybów, 2 łyżki oleju do smażenia, łyżka cukru, łyżka musztardy, łyżka mąki, 2 szklanki jasnego piwa, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., tymianek, liście laurowe, sól i pieprz.

Przygotowanie: Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę i dopraw pieprzem. Obierz cebulę, drobno posiekaj, oczyść grzyby i pokrój na większe kawałki.Rozgrzej w rondelku olej i przyrumień na nim cebulę. Dodaj mięso i podsmaż je. Wsyp cukier, a kiedy się skarmelizuje, dodaj musztardę i mąkę. Podlej piwem, wrzuć listek laurowy, przykryj i duś wieprzowinę na półmiękko. Dodaj grzyby, tymianek i duś dalej do miękkości. Dopraw śmietaną, solą i pieprzem. Podawaj z podsmażonymi gnocchi ziemniaczanymi.


 

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: kurki | zupa grzybowa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy