Reklama

Galaretki wracają do łask

Zobacz, jak wiele pomysłowych dań można zalać galaretką. Wyglądają efektownie, smakują wyśmienicie.

Na półkach sklepowych jest cała masa różnych galaretek. Wybieraj je z rozmysłem. Pamiętaj, żeby zawierały wyłącznie naturalne barwniki.

Jeśli masz problem ze stawami czy kruchymi paznokciami, powinnaś włączyć galaretki do swojej diety. Zawarta w nich żelatyna, naturalna substancja pochodzenia zwierzęcego, zawiera cenne białka: kolagen i keratynę, które poprawiają stan twoich włosów i paznokci. Galaretki zalecane są również osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Zimne nóżki

Składniki: 4 nóżki wieprzowe, 2 cebule, 2 marchewki, pietruszka, 5-6 jajek, na twardo, ząbek czosnku marynowane grzybki, marynowana papryka, cząstki cytryny i rukola do dekoracji.

Reklama

Przygotowanie: Dokładnie oczyszczone, umyte nóżki zalać 4 l zimnej wody i na bardzo małym ogniu gotować do chwili, gdy mięso da się łatwo oddzielić od kości. W trakcie gotowania dołożyć oczyszczone warzywa, posolić. Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki lub w paski. Przygotować 10-12 filiżanek. Przecedzony wywar z nóżek przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Do filiżanek wlać po 4 łyżki wywaru, zastudzić. Na galarecie ułożyć połówki jajek ugotowanych na twardo (żółtkiem do dołu), mięso, posiekaną w kosteczkę papryczkę i grzybki. Zalać wywarem i pozostawić do zastygnięcia. Gotową galaretę wybić na półmisek, udekorować cząstkami cytryny i rukolą.


Schab ze śliwką w galarecie

Składniki: 10 dag masła, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól - 1/2 łyżeczki majeranku, 60 dag schabu bez kości, 250 ml bulionu wołowego, 2 łyżeczki żelatyny, 12 suszonych śliwek bez pestek, 2 łyżki oleju, 1 pomarańcza i listki sałaty do przybrania.

Przygotowanie: Miękkie masło wymieszać z tymiankiem, majerankiem i solą. Odłożyć do zamrażalnika na 30 minut. Schab opłukać, krótko obgotować w 2 litrach osolonego wrzątku (ok. 2-3 minuty). Wyjąć, osączyć i ostrym nożem naciąć tak, by powstała głęboka kieszeń. Zmrożone masło pokroić w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładać na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Naszpikowany schab spiąć wykałaczkami, ułożyć w natłuszczonej brytfance. Wierzch posmarować olejem. Piec 1-1 1/2 godziny w temp. 200°C. Upieczony schab wyjąć, ostudzić, pokroić w niezbyt grube plastry. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Po spęcznieniu wlać do bulionu wołowego. Całość zagotować, mieszając od czasu do czasu. Plastry schabu ułożyć na półmisku, zalać tężejącą galaretą, odstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować listkami sałaty i "różyczkami" z plastrów pomarańczy .


Warzywa w galarecie

Składniki: 4 łyżki bulionu warzywnego, 5 łyżek żelatyny, torebka mieszanki warzywnej (mrożonej - 500 g), szczypta cukru, do smaku, nieco soli, łyżeczka octu, 4-6 ziarenek ziela angielskiego, 1-2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu.

Przygotowanie: Warzywa wsypać do garnka, wlać 1 litr wody i bulion warzywny. Gotować przez około 15 minut. Warzywa wyjąć z rosołu, przełożyć do głębokiego półmiska lub dużej salaterki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować 1/2 litra wody, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz ocet. Przyprawić solą i cukrem, chwilę gotować. Wywar połączyć z namoczoną żelatyną, przecedzić. Zalać nim warzywa, odstawić do zastygnięcia (na ok. 2 godz.).

Wypróbuj również nasze przepisy na desery z galaretką:

Babeczki cytrusowe

Malinowa galaretka

Tęczowa pianka

Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: galaretka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy