Reklama

Fantazyjne pierogi

Niebanalny farsz na pierogi? Może z boczkiem i migdałami lub mozzarellą i oliwkami?

Pierożki calzone z serem i kalafiorem

Składniki na 12 sztuk: 1/4 l mleka, 4 żółtka, sól, gałka muszkatołowa, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki orzeszków pistacjowych, kalafior, opakowanie gotowego ciasta na pizzę, 8 łyżek sezamu, 5 dag masła, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki, wrzuć do garnka, zalej szklanką wody i szklanką mleka, posól. Gotuj bez pokrywki 10 minut. Po ugotowaniu dokładnie osącz kalafiora na sicie. Odłóż cztery najładniejsze różyczki, a połowę z pozostałych zmiksuj na gładko z dodatkiem 2 żółtek. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzyj na tarce. Pistacje oddziel od łupinek. Do masy kalafiorowej dodaj ser, pistacje i całe różyczki kalafiora.

Reklama

2. Ciasto na pizzę wyjmij z opakowania, rozwałkuj na stolnicy, wytnij z niego małą szklanką kółeczka. Na każdym ułóż po porcji farszu. Porcje ciasta składaj na pół, zalepiaj brzegi, formując pierożki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze.

3. Pozostałe żółtka roztrzep z łyżką wody, posmaruj nimi pierożki i posyp sezamem. Piecz 15-20 min w temperaturze 180° C.

4. Masło roztop w garnku, zrumień na nim resztę sezamu. Gotowe pierożki podawaj na gorąco z różyczką kalafiora polaną masłem z sezamem i udekorowane natką pietruszki.

Przygotowanie: 50 minut

Porcja: 410 kilokalorii

Z boczkiem i migdałami

Składniki na 4 porcje: 30 dag mąki, 10 dag masła, jajko, 25 dag serka naturalnego, łyżeczka soku z cytryny, 20 dag żółtego sera, 25 dag chudego wędzonego boczku, 20 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, łyżka oleju, sól, pieprz, 10 dag migdałów w płatkach, liście sałaty i szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

1. Na stolnicę wysyp całą przesianą mąkę, dodaj masło, jajko, serek naturalny, sól i łyżeczkę soku z cytryny. Połącz składniki, wyrabiając gładkie ciasto. Odstaw je w chłodne miejsce.

2. Na patelnię wlej łyżkę oleju, wrzuć mielone mięso, rozgnieć je widelcem i smaż, mieszając około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia.

3. Żółty ser zetrzyj na grubej tarce, boczek pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj je do boczku i sera, oprósz solą i pieprzem. Dorzuć ostudzone usmażone mięso. Całość wymieszaj i odstaw na 10 minut.

4. Ciasto rozwałkuj na stolnicy, wykrawaj z niego kwadraty o wymiarach 10 cm na 10 cm. Układaj trochę farszu na każdym kwadracie ciasta i formuj podłużne pierogi. Zlepiając ciasto, zrób falisty brzeg. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem i posyp resztą płatków migdałowych. Piecz w temperaturze 180° C, aż pierogi staną się złociste (około 30 minut). Sałatę ułóż na talerzach, a na niej gotowe ciepłe pierogi. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 350 kilokalorii

Z mozzarellą i oliwkami

Składniki na 12 sztuk: 25 dag mozzarelli, 10 dag suszonych pomidorów marynowanych w oleju, po 10 czarnych i zielonych oliwek, 5 łyżek orzeszków piniowych, 3 łyżki posiekanej bazylii, papryczka chili, skórka otarta z cytryny, sól, 30 dag mrożonego ciasta francuskiego, 2 żółtka, świeży rozmaryn

Przygotowanie:

1. Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój na desce w drobną kostkę. Suszone pomidory osącz z oleju, pokrój drobno i razem z mozzarellą przełóż do miski. Oliwki zielone i czarne drobno posiekaj i dodaj do reszty farszu. Następnie wrzuć 2 łyżki orzeszków piniowych oraz posiekaną bazylię. Pokrój drobno chili i dodaj do farszu. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, sól i pieprz.

2. Rozmrożone ciasto francuskie rozłóż na stolnicy. Jeśli ciasto jest zbyt grube, lekko rozwałkuj je, a następnie ostrym nożem pokrój na kwadraty o boku 10 cm. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220° C. Na każdy kwadracik nakładaj po łyżce farszu. Delikatnie zlepiaj tak, by powstały małe trójkąciki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. W osobnej misce roztrzep dwa żółtka. Pędzelkiem posmaruj każdy pierożek, a następnie ponakłuwaj lekko widelcem. Przed wstawieniem do piekarnika posyp pierożki rozmarynem i resztą orzeszków. Piecz 15-20 minut. Podawaj ciepłe z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Przygotowanie: 30 minut

Porcja: 215 kilokalorii

Tatarskie kibini

Składniki na 12 sztuk:

Na ciasto: 30 dkg mąki krupczatki, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 15 dag miękkiej margaryny, 2 łyżki śmietany, kminek, 2 jajka, żółtko

Na farsz: 30-40 dag karkówki, duża cebula, ząbek czosnku, smalec, sól, pieprz, papryka, majeranek

Przygotowanie:

1. Karkówkę umyj, oczyść i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej smalec i podsmaż karkówkę. Gdy będzie już zrumieniona, wrzuć posiekaną drobno cebulę. Smaż na wolnym ogniu 7 min. Po 4 min dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

2. Przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do całości wbij jajka, następnie dodaj margarynę i 2 łyżki śmietany. Szybko zagnieć. Ciasto włóż na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wycinaj szklanką koła o średnicy 7 cm.

3. Na każdym krążku ciasta połóż łyżkę farszu i zakryj drugim krążkiem. Zaklej dokładnie z każdej strony i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Nastaw piekarnik na 200° C. Roztrzep żółtko w miseczce i pędzelkiem posmaruj każdy pierożek. Posyp kminkiem.

4. Wstaw do piekarnika i piecz 30 min. Po wyjęciu z pieca odczekaj 15 min. Podawaj ciepłe do barszczu lub osobno jako przekąskę.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut

Porcja: 350 kilokalorii

Świat i Ludzie 31/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy