Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dwa w jednym

Co jest na antypodach fast foodu? Jednogarnkowce. Przyrządza się je łatwo, ale żeby osiągnąć kulinarny sukces, potrzebny jest czas. Dużo czasu. Warzone powoli w tym samym garze doprawione ziołami mięso i jarzyny zyskują bogactwo smaku, którego nie osiągnie się w żaden inny sposób. Pyszne i sycące potrawy jednogarnkowe zastąpią obiad z dwóch dań, więc karm się nimi, gdy chłodno.

Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos.

Żeberka wołowe po burgundzku

Reklama

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny

Poziom trudności:

Składniki: 12 szalotek obranych i pokrojonych w łódeczki, 400 g pieczarek oczyszczonych, pokrojonych w plasterki, 4 plastry boczku wędzonego bez kości, pokrojone w dużą kostkę, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone w cienkie plasterki, 2 łodygi świeżego tymianku, 2 świeże liście laurowe, 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego, 3 szklanki bulionu wołowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1,5 kg żeberek wołowych pokrojonych w małe porcje, 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pieprz sól do smaku

Opcjonalnie: wolnowar

Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż z obu stron żeberka. Gdy się zezłocą, wrzuć do dużego garnka (4 l) lub wolnowaru, dopraw solą i pieprzem. Na tej samej patelni przesmaż boczek, a następnie pieczarki i szalotki, wrzuć wszystko do mięsa. Zalej bulionem. Dodaj czosnek, tymianek, liście laurowe, wino, koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 150°C, wstaw garnek, przykryj go pokrywką, pozostaw w piekarniku 3 godziny. Jeżeli używasz wolnowaru, gotuj w nim żeberka pod przykryciem ok. 8 godzin. Przed podaniem usuń tymianek i liście laurowe. Podawaj ze świeżym pieczywem posypane natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje