Składniki: 2 kiszone buraki, 1-2 jabłka, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka miodu
Jabłka obierz i zetrzyj z burakami na tarce. Wymieszaj z olejem i jogurtem, dopraw miodem. Kiszone buraki możesz przygotować sama. W tym celu obierz je ze skórki, umyj i umieść w litrowym słoju. Dodaj ząbek czosnku i zalej przegotowaną letnią posoloną wodą (pół płaskiej łyżeczki soli na pół litra wody). Dodaj pół kromki chleba razowego. Ważne, by składniki nie "pływały", bo wda się pleśń. Wstaw do słoika np. szklankę, która obciąży buraki. Zakwas odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Potem sok zlej i przechowuj w lodówce (dobra baza do barszczu), buraki wykorzystaj do surówek.