Przejdź na stronę główną Interia.pl

Desery świata

Chcesz przypomnieć sobie smaki wakacyjnych podwieczorków? Albo poznać, czym pozwalają sobie na „chwileczkę słodkiego zapomnienia” Włosi czy Grecy? Sprawdź, z czego są dumne cukiernie z kilku zakątków świata.

Strudel z jabłkami

Reklama

Składniki: 100 g masła, 250 g mąki, szczypta soli, 2 żółtka, 100 g migdałów bez skórki, 100 g cukru, cytryna, 1,5 kg kwaśnych jabłek, 3-4 łyżki bułki tartej, mąka do oprószenia stolnicy, trochę oleju do posmarowania.

Stop 85 g masła, odstaw do przestudzenia. Mąkę wymieszaj z solą i zrób wgłębienie. Wlej żółtko, 2/3 stopionego masła i zagnieć ciasto dodając kilka łyżek letniej wody.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, posmaruj je odrobiną odłożonego stopionego masła i przykryj miseczką na 30 minut. Kawałek folii aluminiowej posmaruj olejem. Migdały zrumień na patelni, obsyp cukrem i skarmelizuj. Dodaj pozostałe 15 g masła, wymieszaj, przełóż na folię i ostudź.

Sparz cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Obierz jabłka, pokrój na kawałeczki i skrop sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, 50 g cukru i wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, podsyp mąką i rozciągnij na wymiar ok. 45x60 cm. Posmaruj odrobiną stopionego masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie (zostaw wolne brzegi ok. 4 cm). Posyp migdałami w karmelu i zwiń.

Strudel przełóż na blachę wyłożoną pergaminem.

Piecz 40 min w 225 st. C Czas przygotowania: 105 minut 220 kcal/1 porcja

Składniki na 4 porcje: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 100 ml amaretto, 3 żółtka, 100 g drobnego cukru, 300 g mascarpone (lub innego kremowego twarogu), 300 ml śmietany kremówki, 10 g żelatyny, 100 ml wody do żelatyny, 400 g podłużnych biszkoptów, kakao do posypania.

Zalej kawę 150 ml gorącej wody, schłódź i dopraw likierem. Z żółtek i cukru ubij w gorącej kąpieli wodnej gęsty krem. Mascarpone wymieszaj z bitą śmietaną i dodaj ciepłą pianę z żółtek. Dobrze wymieszaj, a pod koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wyłóż folią aluminiową formę 40x20 cm, a na dnie poukładaj podłużne biszkopty, nasączone rozpuszczoną kawą z likierem.

Posmaruj kremem i powtarzaj ten krok aż do zużycia wszystkich składników.Formę z tiramisu wstaw do lodówki, aby stężało. Następnie wyjmij z formy, ostrożnie zdejmij folię, oprósz po wierzchu kakao i pokrój na porcje. Czas przygotowania: 40 min (bez chłodzenia ciasta) 400 kcal/1 porcja.

Baklawa

Składniki: Ciasto: 400 g ciasta francuskiego, mąka tortowa Krem: 300 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, ziemne, pekany), 60 g cukru pudru, łyżeczka mielonego cynamonu, 120 g masła Syrop: 150 ml wody, 150 g drobnego cukru, 100 g miodu.

Orzechy zmiel w maszynce, wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Rozpuść masło. Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o wymiarach 60x30 cm i przekrój na trzy pasy 20x30 cm. Jeden placek włóż do brytfanny i posmaruj połową roztopionego masła. Rozłóż na nim połowę mieszanki orzechowej i przykryj plackiem. Posmaruj go roztopionym masłem, posyp resztą orzechów i przykryj trzecim plackiem. Dobrze dociśnij.

Na powierzchni ciasto lekko nadkrój radełkiem (3 rzędy po 6 sztuk). Posmaruj powierzchnię ciasta wodą. Piecz 30 min w 180 st C. Gotuj 5 min wodę z cukrem. Odstaw, dodaj miód i rozpuść go. Zalej gotową baklawę i odstaw na godzinę.

Czas przygotowania: 60 minut 300 kcal/1 porcja


Dowiedz się więcej na temat: desery

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje