Reklama

Ciasta ze śliwkami

Ciasto francuskie, kruche oraz sernik wzbogaciliśmy śliwkami.

Przetwory i spółka

Węgierki do knedli

Do nadziewania knedli i do ciast najlepiej nadają się węgierki. Renklody i ulena to śliwki deserowe, ale dobre są też na kompot. Cierpkie mirabelki nie znajdują wielu amatorów. Genialne są za to na konfiturę. Długo smażone, zachowują swój piękny kolor, ale nade wszystko ujmujący aromat.

Śliwki w occie

Przygotować zalewę: zagotować 0,75 l wody z 0,5 l octu 10 proc., dodać 75 dag cukru i 6 goździków, gotować 2 minuty. Wystudzoną zalewą zalać 3 kg węgierek (jędrnych, umytych, wytartych z woskowego nalotu, nakłutych wykałaczką). Następnego dnia wyjąć śliwki, zalewę zagotować i po wystudzeniu znów zalać śliwki. Kolejnego dnia zlać zalewę i zagotować. Śliwki przełożyć do słoików, zalać gorącą zalewą. Podawać do pieczonego schabu i wołowiny.

Reklama

Domowe powidła

Poza sezonem do ciasta (drożdżowego, kruchego) można wykorzystać śliwkowe powidła: dojrzałe, pozbawione pestek węgierki (2,5 kg) gotować na wolnym ogniu, mieszając (rondelka nie przykrywać). Po 4-5 godzinach wsypać 0,5 kg cukru, gotować jeszcze około pół godziny, często mieszać drewnianą łyżką, by powidła się nie przypaliły. Przełożyć do wyparzonych słoików.

Sernik śliwkowy

Składniki na 12 porcji: 15 dag mąki, 32,5 dag cukru, 7 jajek, 2 op. cukru wanilinowego, 60 dag śliwek, 7,5 dag masła, 60 dag śliwek, 2 łyżki tartej bułki, 1 kg mielonego twarogu, 20 dag śmietany kremówki, 1 op. budyniu waniliowego, 10 dag orzechów włoskich

1. Mąkę wymieszać z 5 dag cukru, 1 cukrem wanilinowym i 1 jajkiem. Dodać pokrojone na kawałki masło. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Tortownicę (śr. 26 cm) posmarować tłuszczem, posypać mąką. Spód wylepić schłodzonym ciastem, posypać tartą bułką. Resztę jaj ubić z 17,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Dodać twaróg, 15 dag śmietany i budyń. Wymieszać. Na spodzie rozsmarować 1/3 masy serowej. Ułożyć połówki śliwek, przykryć resztą masy. Piec 60-65 minut w 175°C.

2. Resztę cukru skarmelizować. Wymieszać z 2 łyżkami wody. Dodać resztę śmietany i posiekane orzechy. Smażyć chwilę, mieszając. Orzechy w karmelu rozłożyć na cieście około 5 minut przed końcem pieczenia. Upieczony sernik zostawić jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.

Tarteletki ze śliwkami

Składniki na 8 porcji: 15 dag mąki, 5 dag cukru pudru, szczypta soli, 1 żółtko, 7,5 dag masła, 8-10 śliwek, 350 ml mleka, 1 opakowanie budyniu waniliowego (z cukrem), cukier puder do posypania, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do posmarowania foremek

1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i żółtko. Szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Foremki na tarteletki (o śr. 10 cm) wysmarować tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Szklanką powycinać krążki. Wylepić nimi foremki i gęsto ponakłuwać widelcem (aby spody nie wybrzuszyły się podczas pieczenia). Piec 15 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić.

3. Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Śliwki przepołowić, pokroić w cząstki. Tarteletki napełnić kremem budyniowym. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek, formując rozetki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Strudel z makiem i śliwkami

Składniki na 12 porcji: 200 g mielonego maku, 250 ml mleka, 100 g drobno mielonych biszkoptów, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki rumu, szczypta mielonego cynamonu, 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g), 400 g śliwek bez pestek

1. Mielony mak zalać mlekiem. Postawić na ogniu, gotować, dość często mieszając. Garnek zdjąć z ognia. Do mleka z makiem dorzucić biszkopty (jeśli są lekko czerstwe, łatwiej będzie nam je pokruszyć; można je też "przeprasować" wałkiem co ciasta). Wsypać cukier wanilinowy i szczyptę cynamonu. Wlać rum. Masę można ewentualnie lekko dosłodzić (miałkim cukrem).

2. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Nałożyć nadzienie makowe, a na nim porozkładać śliwki (najlepiej węgierki). Brzegi ciasta zawinąć do środka. Całość zrolować, pamiętając o dobrym zlepieniu brzegów.

3. Strudel przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 minut w 200°C. Przed podaniem strudel oprószyć cukrem pudrem.

Życie na gorąco 31/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy