Reklama

Reklama

Chałka faszerowana owocami smażona w jajku / krem angielski

Przepis na pyszną chałkę z owocami pochodzi z książki "Jakubiak lokalnie".

Składniki na 4 porcje:

Reklama

4 siedmiocentymetrowe plastry chałki

8 truskawek

½ kieliszka poziomek

kieliszek czerwonych porzeczek bez gałązek

łyżeczka cukru wanilinowego

2 jajka

¼ szklanki mleka

masło do smażenia

Krem:

250 ml tłustego mleka

½ laski wanilii

3-4 żółtka

2-3 łyżki cukru pudru

Każdy kawałek chałki natnij przez środek tak, aby powstała kieszeń. Owoce wymieszaj z cukrem waniliowym i lekko rozgnieć. Nafaszeruj nimi kieszenie. Obtocz faszerowaną chałkę w mleku wymieszanym z jajkiem. Na patelni rozpuść masło i smaż bułki na małym ogniu. W metalowej misce wymieszaj mleko, ziarna wanilii, żółtka i cukier puder na jednolitą masę. Na małym ogniu postaw garnuszek do połowy wypełniony wodą. Gdy zacznie parować, wstaw do niego miskę z sosem i energicznie mieszając, doprowadź do ścięcia jajek.

Chałkę polej sosem tuż przed podaniem.

 

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje