Reklama

Reklama

Cebula: Warstwa po warstwie

Znajdzie się niemal w każdym obiedzie, ale sama rzadko kiedy gra główną rolę. A przecież ma intensywny smak i aromat, łączy delikatną słodycz i ostrość, a do tego jest łatwo dostępna i zdrowa. Odkrywaj warstwa po warstwie niezwykle smaki cebuli.

Francuska zupa cebulowa


Składniki

  • 600 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • słodka papryka
  • 1 l bulionu
  • 75 g sera comte (ewentualnie gouda)
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól, czarny pieprz
  • cukier
  • 4 kromki bagietki
  • ewentualnie świeży tymianek do dekoracji

Reklama

Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek drobno posiekać. Cebulę, czosnek i listki tymianku podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Oprószyć papryką, zalać bulionem, gotować 15 minut. Ser utrzeć. Zupę doprawić winem, solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlać do żaroodpornych bulionówek. Włożyć po kromce bagietki i posypać serem. Wstawić do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika na 12 minut. Można dekorować tymiankiem.

Dowiedz się więcej na temat: cebula | zupa cebulowa

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje