Reklama

Burgery z indyka

Ten przepis szefowej kuchni Charis West zyskuje nowy, kapitalnie podkręcony smak dzięki dodaniu jabłka, które sprawia, że burgery zachowują przyjemną soczystość i nie zamieniają się w twarde krążki hokejowe. Jeśli jesteś w 1., 2. lub 3. tygodniu programu, zawiń burgery w liście sałaty albo ułóż je na sałacie.

Porcja dla 2 osób.

Składniki:
  1 jabłko Granny Smith

1 łyżka musztardy dijońskiej

½ szklanki posiekanego szczypiorku albo dymki

360 g mielonego mięsa indyka

sól

świeżo mielony czarny pieprz

½ obranego, wypestkowanego i pokrojonego w plastry awokado

30-60 g pokrojonego w plastry sera provolone

bułki od akceptowanego producenta  lub liście sałaty

Obierz jabłko, zetrzyj na tarce i odciśnij trochę soku, ale nie wyciskaj jabłka na suchy wiór. Dodaj do zmielonego mięsa indyka wraz ze szczypiorkiem, musztardą, solą i pieprzem. Uformuj cztery płaskie kotleciki. Ułóż na patelni i smaż 4-5 minut z każdej strony albo do momentu, aż będą gotowe. Podawaj z plastrami sera oraz awokado.

Reklama

628,5 kcal; 46,9 g węglowodanów; 29,6 g tłuszczów; 9,7 g tłuszczów nasyconych;

44,9 g białka; 0 g błonnika; 491 mg sodu w jednej porcji

Przepis pochodzi z książki "Detoks cukrowy" Brooke Alpert i Patricii Farris wydanej przez Wydawnictwo Bukowy Las".

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy