Reklama

3 kroki do dobrze ugotowanego makaronu

Wciąż zdarzają ci się wpadki podczas przyrządzania makaronu? Przeczytaj!

1. Po ugotowaniu powinien być al dente, czyli półtwardy. Aby makaron się nie rozgotował, przestrzegaj czasu podanego na opakowaniu. Zwykle wynosi on od 8 do 12 minut. Sprawdzaj tę informacje szczególnie wtedy, gdy przygotowujesz makarony orientalne, z mąki innej niż pszenna.

2. Makaron wrzucamy na wrzątek. Nie będzie się sklejał, gdy podczas gotowania dodasz do wody łyżeczkę oliwy i delikatnie zamieszasz od czasu do czasu. Makaron typu spaghetti (np. bucatini) gotujemy w wysokim garnku. Nie ma potrzeby łamania go. Pamiętaj, aby nie gotować razem, w jednym naczyniu, różnych rodzajów makaronu.

Reklama

3. Po ugotowaniu makaron wyłóż na durszlak i zahartuj, czyli przelej zimną wodą. Nie robimy tego wtedy, gdy gotowy już makaron będziemy podawać z sosem. A jak podgrzać makaron? Najlepiej w specjalnym garnku do gotowania na parze.

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy