Składniki:
Pół paczki (225 g) zamrożonego szpinaku
3 łyżki oleju
Sól
250 g kuskusu
25 g masła
300 g marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g sera owczego
Natka pietruszki
150 g świeżych daktyli
Pieprz
100 ml wody i szpinak umieścić w rondelku i zagotować na średnim ogniu. Gotować 8 minut, osączyć na sicie.
Zagotować 250 ml wody z łyżką oleju i łyżeczką soli. Zdjąć z ognia, wsypać kuskus i odstawić na 2 minuty, do napęcznienia. Dodać masło w płatkach i gotować 2-3 minuty na słabym ogniu, rozdrobnić widelcem. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Pokrojone w kostkę cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać marchewkę i dusić 5-6 minut pod przykryciem.
Do marchewki dodać kuskus, szpinak, daktyle, natkę i pokruszony ser owczy. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2140 kJ/510 kcal.