Reklama

Reklama

10 pomysłów na szybki obiad

Dania w 30 minut


Patelnia kuskusu z daktylami, serem owczym, szpinakiem i marchewką

Reklama

Składniki:

Pół paczki (225 g) zamrożonego szpinaku

3 łyżki oleju

Sól

250 g kuskusu

25 g masła

300 g marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

200 g sera owczego

Natka pietruszki

150 g świeżych daktyli

Pieprz

100 ml wody i szpinak umieścić w rondelku i zagotować na średnim ogniu. Gotować 8 minut, osączyć na sicie.

Zagotować 250 ml wody z łyżką oleju i łyżeczką soli. Zdjąć z ognia, wsypać kuskus i odstawić na 2 minuty, do napęcznienia.  Dodać masło w płatkach i gotować 2-3 minuty na słabym ogniu, rozdrobnić widelcem. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Pokrojone  w kostkę cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać marchewkę i dusić 5-6 minut pod przykryciem.

Do marchewki dodać kuskus, szpinak, daktyle, natkę i pokruszony ser owczy. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera  2140 kJ/510 kcal.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje