4 cienkie plastry schabu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól, pieprz
3-4 cebule
300 g makaronu wstążki
łyżka koncentratu pomidorowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
400 ml bulionu
Pół pęczka natki pietruszki
40 g masła
Cukier
Olej zmieszać z majerankiem, solą i pieprzem. Posmarować mięso. Cebulę pokroić w krążki.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć kotlety z obu stron. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę przez 2-3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion i wino. Gotować 5 minut.
Makaron odcedzić, przelać zimną wodą umieścić z powrotem w garnku, dodać masło i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić pieprzem.
Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Mięso umieścić w sosie i gotować 2-3 minuty na słabym ogniu. Mięso podawać z makaronem i sosem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 2680 kJ/640 kcal.